PICĂTURA DE OTRAVĂ: Medicii, eroi şi şpăgari în acelaşi timp?


Apare din când în când în spaţiul public o teorie care merită comentată. Ajungem imediat la ea, dar să menţionăm, mai întâi contextul.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, pe blogul său, dezvăluirile unui medic de la Spitalul de Arşi, potrivit căruia infecţiile intraspitaliceşti sunt responsabile de moartea unor răniţi în tragedia de la clubul Colectiv. A urmat, astăzi, o conferinţă de presă a unor medici de la Spitalul de Arşi din Capitală, în care, deşi existenţa germenilor ucigaşi nu a putut fi negată, s-a mers pe ideea eroizării cadrelor medicale care, nu-i aşa, au făcut tot ce era posibil pentru salvarea vieţii pacienţilor. Mai mult decât atât, medicii au atras atenţia autorităţilor, în repetate rânduri, despre condiţiile dificile din spitale, dar…
Rămâne de văzut dacă igiena deficitară din unele spitale româneşti are drept cauză fondurile insuficiente sau, mai degrabă, activitatea de mântuială a unor manageri, dar asta este o problemă pe care nu o rezolvăm aici şi acum. Oricine a fost într-un spital românesc, ca pacient sau simplu vizitator, a constatat pe propria piele cum stau lucrurile.
Pornind de la această situaţie, unii jurnalişti, cu Tolontan în frunte, susţin că avem asistenţa medicală pe care o merităm. O dată, pentru că nu putem introduce în sistemul medical sumele pe care le introducem şi să obţinem, la celălalt capăt, condiţii de îngrijire ca în Germania, Marea Britanie sau Franţa. Şi în al doilea rând, suntem vinovaţi cu toţii, pentru că politicienii care iau decizii în ţara asta nu au răsărit din nimic, ci ca urmare a modului în care noi am votat după decembrie 1989.
Adevărul, însă, e că avem un sistem medical corupt, în care o parte din banii publici sunt dirijaţi în direcţii nepotrivite, iar o bună parte din medici bagă în propriile buzunare sume mari, pentru care „uită” să plătească impozite.
Cât despre politicieni, sistemul e conceput în aşa fel încât orice ai alege e cam acelaşi lucru. Cum altcumva puteam să votăm în decembrie 2012, de exemplu? Ce contează ordinea partidelor, atâta timp cât formaţiunile care contează nu-şi propun decât perpetuarea sistemului şi menţinerea privilegiilor?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s