PICĂTURA DE OTRAVĂ: 1 Decembrie – portret de ţară


Paradă militară mai degrabă modestă în Piaţa Constituţiei din Capitală. Asta avem, cu asta defilăm! Klaus Iohannis, cam încruntat, a sosit, a trecut în revista trupele şi s-a aşezat la locul lui, cu Dacian Cioloş alături. Nu a dat mâna cu foştii şefi ai statului. Traian Băsescu nu s-a supărat. El a venit la paradă cu nepoţica sa în vârstă de doi ani. Micuţa a devenit repede vedetă, fiind surprinsă în toate ipostazele posibile de cameramani şi fotoreporteri. După paradă, premierul Cioloş a stat de vorbă cu veterani şi răniţi în teatrele de operaţiuni străine. Dar dialogurile erau atât de superficiale şi de aranjate încât te cuprindea imediat greaţa.

Mii de bucureşteni au vizitat sediul Guvernului. O armată de jandarmi şi agenţi au împânzit locul. Actele de identitate erau fotografiate, după care urma un control până la piele. Traseul, foarte strict, includea, printre altele, sala de şedinţe a Executivului şi încăperea unde se organizează conferinţele de presă.
Protestele anunţate pentru după-amiază la Universitate au fost un fâs absolut. Zecile de mii de români care şi-au anunţat prezenţa pe Facebook au fost, de fapt, doar o sută. Dar şi aceia divizaţi şi parcă fără niciun rost acolo. Mult mai multă lume era, în schimb, la câţiva metri distanţă, la Bucharest Christmas Market, unde se stătea cu zecile de minute la coadă pentru un cârnat cu zgârciuri sau un vin vopsit, la preţuri extreme. Chioşcuri cu de toate, lumini, un brad înalt de 15 metri, spectacol de folclor în cinstea Zilei Naţionale. Cei care au gândit un protest într-o astfel de zi sunt, fără nicio îndoială, cam duşi cu capul.
Şi cum peste tot sunt alerte teroriste, era cazul să intrăm şi noi în rândul lumii. Dar la noi, teroristul zilei nu a fost un islamist, ci un maghiar care face parte dintr-o mişcare extremistă cu sediul la Budapesta. Individul pregătea un dispozitiv exploziv pe care dorea să-l detoneze la manifestaţia din Târgu Secuiesc. Numai că el era monitorizat de multă vreme de SRI şi a fost reţinut înainte să apuce să facă vreo mişcare. La timpul potrivit pentru ca toată lumea să remarce că serviciile noastre sunt mult mai pe fază decât serviciile lor şi, cum ar veni, putem să dormim liniştiţi.
Imaginea zilei este cea difuzată nonstop, de vreo oră încoace, de un post de ştiri. Doi-trei manifestanţi ies pe carosabilul din Piaţa Universităţii şi se îmbrâncesc cu jandarmii. Ce semnificaţie are treaba asta? Niciuna. Exerciţii ieftine de propagandă!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s