PICĂTURA DE OTRAVĂ – Staţi liniştiţi la locurile voastre: totul face parte dintr-un complot!


O altă trăznaie este analizată acum pe un post de ştiri care va împlini pe 1 decembrie patru ani de activitate.

Un deputat PSD susţine că tragedia de la clubul Colectiv s-ar fi produs din cauza unei mâini criminale. A fost vorba de un complot, pus la cale de o ţară vecină, care ne vrea răul dintotdeauna. Bineînţeles că deputatul nu produce niciun fel de dovezi în sprijinul teoriei sale fanteziste. Sunt supoziţii şi pseudo-argumente utilizate adesea de fanii teoriilor conspiraţioniste.
Cel mai cunoscut exemplu de acest fel este acela referitor la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Turnurile Gemene de la New York nu ar fi fost doborâte în urma impactului cu două avioane de pasageri, ci printr-o implozie, Cea mai bună dovadă în acest sens ar fi aceea că, deşi era vorba de clădiri care găzduiau firme importante, evreii ar fi fost avertizaţi în ziua cu pricina să nu se prezinte la lucru. În concluzie, atacurile (pentru că e vorba şi de cel asupra clădirii Pentagonului) ar fi fost puse la cale de serviciile secrete americane care, ca un bonus, ar fi fost cele care au creat, finanţat şi antrenat temuta organizaţie al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden. Păcatul cel mai mare al acestei abordări e că nu ţine seama de faptul că americanii (şi politicile lor) pot fi chiar urâţi şi dispreţuiţi. Că există oameni care chiar cred că americanii duc o politică de mare putere, agresivă şi indiferentă la interesele naţionale ale altor ţări, că nu urmăresc decât maximizarea profiturilor pentru companiile lor, că înlătură fără menajamente guverne ostile şi pun altele, care le sunt favorabile, că, în sfârşit, cheltuie sume enorme pentru înarmare, pentru a-şi consolida poziţia de jandarm mondial. Toţi cei care li se opun, în cazul respectiv o grupare islamică radicală, nu pot decât să fie o parte a unui complot, nicidecum să fie adversari reali ai Americii. Prin urmare, Osama bin Laden nici nu a fost omorât, ci pus undeva la păstrare, ca recunoştinţă a americanilor pentru serviciile făcute. De fapt, nici Hitler nu s-a sinucis în buncărul de la Berlin (cum era să aibă el atâta demnitate pentru un astfel de gest!) şi nici Elodia nu a fost omorâtă de Cioacă, ci a fugit în ţările calde, de unde se amuză pe seama prostiei noastre.
Şi, ca să ne întoarcem la Colectiv, pare infinit mai simplu pentru unele minţi înfierbântate să pună pe seama unui complot străin ceea ce, de fapt, ne defineşte perfect: incompetenţă, delăsare, corupţie, prostie, inconştienţă, merge şi aşa.
Până la teoria conspiraţiei şi până la finalizarea anchetei şi pedepsirea vinovaţilor, în urma unei sentinţe judecătoreşti, am putea, pentru a înţelege cine suntem ca naţie, să ne punem o întrebare simplă: sutele de participanţi la evenimentul din Colectiv chiar nu au observat că intrarea se făcea pe o singură uşă, cu lăţimea de 90 de centimetri? De câtă minte era nevoie ca să-ţi dai seama că pe acea uşă nu putea fi evacuată rapid incinta, în cazul unei urgenţe?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s