PICĂTURA DE OTRAVĂ: Rusia lui Putin şi-a găsit naşul


Ca să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat astăzi cu avionul rusesc Suhoi Su-24, doborât de un F-16 turcesc, trebuie să ne întoarcem puţin în urmă.
La solicitarea lui Bashar al-Assad, Rusia a început bombardarea poziţiilor militanţilor care i se opun acestuia, nu numai a celor deţinute de Statul Islamic. Operaţiunile aeriene ruseşti au început la 30 septembrie. Printre consecinţele lor directe se numără doborârea avionului rusesc de pasageri în Peninsula Sinai (224 de morţi), intensificarea migraţiei civililor din zonele vizate de bombardamente şi întoarcerea în ţările lor de origine a europenilor care au îmbrăţişat jihadismul, gata oricând să tulbure apele pe bătrânul continent.
Site-ul turcesc Hurryet a scris că ambasadorul Rusiei în Turcia şi ataşatul militar au fost convocaţi la ministerul de Externe joia trecută pentru a li se aduce la cunoştinţă următoarele: operaţiunile militare ruseşti au loc în zone foarte apropiate de frontiera turcă, ameninţând securitatea graniţelor ei. Turcia a atras atenţia că nu va ezita să se angajeze în luptă dacă va constata violări ale frontierelor. Zona unde se desfăşurau operaţiuni ruseşti nu era controlată de Statul Islamic sau de alte grupări teroriste şi ea viza civili turkmeni. Operaţiunile militare au determinat mulţi civili să-şi părăsească locuinţele. Acţiunile Rusiei în regiunea respectivă îngreunau eforturile umanitare turceşti.
Să vedem şi cine sunt aceşti tukmeni. Ei sunt etnici turci care au trăit în regiuni din Siria, Irak şi Iran din secolul al XI-lea. Se estimează că numărul lor este între 1,5 milioane şi 3,5 milioane. Antrenate de Turcia, brigăzile turkmene siriene se cifrează la 10.000 de luptători bine pregătiţi şi înarmaţi. Ele au fost înfiinţate în 2012, după izbucnirea războiului civil din Siria. Principalii lor oponenţi sunt armata regulată siriană şi militanţii Statului Islamic. În unele situaţii, ei s-au aliat cu luptătorii kurzi.
Concluziile ar fi următoarele: potrivit documentelor înregistrate pe radare, avionul rusesc a intrat pe teritoriul Turciei. Şi nu a fost vorba de un avion, ci de două. Ele au fost avertizate de 10 ori să-şi schimbe cursul. Unul din avioane s-a reîntors în Siria. Celălalt a fost doborât cu o rachetă trasă de pe un F-16. Oricum, avioanele nu executau misiuni împotriva poziţiilor Statului Islamic, după cum susţine Rusia, pentru că ISIS nu controlează zona respectivă. Avioanele bombardau poziţii ale luptătorilor turkmeni, antrenaţi şi înarmaţi de Turcia, care se opun atât Statului Islamic, cât şi armatei lui Bashar al-Assad.
Fie că vor să înţeleagă acum, fie că se vor lămuri mai târziu, ruşii trebuie să priceapă că nu pot face tot ce le trece prin cap, restul lumii având doar menirea de a sta în poziţie de drepţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s