PICĂTURA DE OTRAVĂ: Nu vă iluzionaţi: teroriştii nu sunt nici drogaţi şi nici proşti!


O eroare majoră care se face atunci când sunt analizate atentatele teroriste este aceea că toţi autorii lor sunt puşi într-o găleată. Li se aplică etichete şi sunt definiţi cu multă superficialitate. Lucru care, fără îndoială, nu ajută deloc la înţelegerea fenomenului.
Se spune (sau se scrie, după caz) că teroriştii sunt un soi de handicapaţi, drogaţi sau cu alte vicii, uşor de îndoctrinat, indivizi care dispreţuiesc viaţa şi cred într-un Islam deformat. În realitate, în multe cazuri e vorba de persoane cu studii superioare, cunoscători a două-trei limbi străine, cu pregătire militară impecabilă, cu capacitate organizatorică şi perfect motivate.
Adesea, în astfel de atentate oribile, sunt implicate persoane care şi-au pierdut copiii, soţiile sau prietenii apropiaţi în bombardamentele din Siria şi Irak. Pentru ei, viaţa nu mai înseamnă mare lucru. Primează dorinţa de răzbunare, de a plăti pentru ceea ce au pătimit familiile lor.
Şi nu sunt puţini nici musulmanii care nu înghit modelul de democraţie occidental, bazat pe pluralism politic şi alegeri libere, pe care ei îl consideră nepotrivit pentru ţările lor de origine. Dar nici civilizaţia occidentală, pe care o văd prea liberală şi decadentă.
Nu este aşa de complicat ca în cartierele dominate de musulmani din Paris sau Bruxelles, de exemplu, cei care predică astfel de idei antioccidentale să fie destul de numeroşi.
Dacă, pentru a micşora riscurile unor atentate sângeroase, scoatem armata pe străzi, cu blindate şi arme automate (aşa cum e acum la Bruxelles, dar şi la Paris), înseamnă că suntem într-un război cu consecinţe devastatoare pentru economiile occidentale, ale căror profituri se bazează într-o măsură importantă pe veniturile care provin din libertatea de mişcare şi de asociere.
Se pune problema recuceririi teritoriilor deţinute de gruparea Statul Islamic. Şi după aceea? Cum vom gestiona valul de ură şi dorinţa de răzbunare şi cum îi vom lichida pe toţi islamiştii radicalizaţi, răspândiţi în întreaga lume?
O greşeală imensă, cu consecinţe incalculabile, a fost încurajarea valului de aşa-zişi refugiaţi islamici, care, de fapt, nu se vor integra niciodată în societăţile gazdă, constituind pentru multă vreme de acum încolo un izvor de tensiuni şi de violenţe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s