PICĂTURA DE OTRAVĂ: Războiul împotriva Statului Islamic nu poate fi câştigat cu bombardamente


Franţa s-a confruntat aseară cu atentate teroriste de o amploare fără precedent. Până la această oră şi-au pierdut viaţa 128 de cetăţeni, alţi aproape 100 fiind internaţi în stare gravă.

Preşedintele Hollande a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară şi a decretat trei zile de doliu naţional. Armata a fost scoasă pe străzi. ISIS a revendicat atentatele. Statul Islamic susţine că ororile au fost comise de opt jihadişti, cu arme de asalt şi centuri explozive. Ele ar fi fost planificate cu grijă şi au vizat un oraş creştin şi viciat moral, potrivit ISIS.
De acelaşi număr de terorişti vorbesc şi autorităţile franceze. Adică ei au murit toţi (unul împuşcat şi restul s-au aruncat în aer) şi acum e linişte. Dar cine crede asta? E posibil ca acei opt indivizi să fi acţionat fără sprijin logistic din partea unei reţele?
Franţa s-a mai confruntat cu un atac terorist la 7 ianuarie, când 10 jurnalişti ai publicaţiei satirice CHARLIE HEBDO şi doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal de doi terorişti islamişti. Poliţia şi-a intensificat prezenţa pe străzi, serviciile secrete au monitorizat mai strict mediile musulmane, dar fără folos, din câte s-a putut vedea.
În plus, aseară era şi o situaţie de securitate specială. Preşedintele Hollande asista, pe Stade de France, la meciul amical de fotbal Franţa-Germania. Ceea ce însemna, oricum, o concentrare importantă de forţe antiteroriste pe stadion şi în jurul acestuia. Vorbim de un eşec al serviciile specializate franceze, unele din cele mai bune din lume, sau de imposibilitarea de a preveni astfel de acţiuni? Noroc că România nu se află pe lista scurtă a teroriştilor şi, numai din acest motiv, putem să batem câmpii cu graţie dspre cât de deştept şi de frumos e SRI-ul nostru. Chiar nu cred că e bine (ca să nu doară capul) să ne imaginăm ce ar fi făcut SRI într-o situaţie precum aceea din Franţa.
Oricât am lua-o pe ocolite, va trebui, într-o bună zi, să ajungem la cauze şi să ne ocupăm şi de acelea. Victoriile de pe teren împotriva ISIS, în Siria şi Irak, nu reduc deloc probabilitatea unor atentate teroriste în Europa. Ba dimpotrivă. În condiţiile imigraţiei masive din ultimele luni, este o nimica toată infiltrarea pe continentul european a unor islamişti radicali, bine antrenaţi şi organizaţi în celule formate dintr-un număr mic de membri, care se pot activa la un anumit semnal. Suntem într-un război pe viaţă şi pe moarte iar problema Occidentului este că superioritatea sa tehnică în domeniul militar nu-i este de niciun folos în combaterea acestor atentate urbane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s