PICĂTURA DE OTRAVĂ: Prima repriză s-a terminat. Mai urmează ceva?


Să vedem ce se va mai întâmpla în această seară, în Piaţa Universităţii, după evenimentele de peste zi. La întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţi ai societăţii civile nu au participat, practic, trimişi ai protestatarilor. Şi e foarte bine că s-a întâmplat aşa. Au venit lideri ai unor ONG-uri, contestaţi de lideri ai altor ONG-uri, care au prezentat,practic, agendele lor.

Să ne aducem aminte cum s-a născut mişcarea de protest din Piaţa Universităţii. Acum o săptămână s-a produs o tragedie la clubul bucureştean Colectiv, în urma căreia au murit 32 de oameni, alte 150 de persoane, cele mai multe în stare gravă, ajungând în spitale. Cu şanse modeste de a supravieţui sau de a se recupera integral. Aceasta a fost scânteia. Tinerii au simţit că aşa nu se mai poate. Că este absolut necesar ca toată clasa politică să fie trimisă la gunoi, pentru halul în care şi-a bătut joc de România în ultimele decenii.
Presiunea străzii a avut ca prim rezultat demisia guvernului Victor Ponta. Şeful statului a iniţiat, ieri şi azi, consultări cu partidele politice parlamentare. Nu s-a ajuns la o concluzie. Va fi o nouă rundă de negocieri săptămâna viitoare.
Problema e că strada fierbe şi preşedintele trage de timp. Cică majoritatea partidelor, ne spune Iohannis, s-ar pronunţa pentru un guvern tehnocrat şi pentru alegeri anticipate. Păi nu se poate şi una şi alta. Dacă va trece la vot un cabinet format din specialişti, el va conduce ţara până la alegerile la termen, din decembrie 2016. Dacă se pune problema alegerilor anticipate, la ele nu se poate ajunge decât prin demisia tuturor parlamentarilor, căci nu cred că se va găsi vreun candidat de premier care să se prefacă doar că-şi face o echipă şi un program, ştiind sigur că va fi trântit de aleşi. Plus că o astfel de formulă ar fi şi cam neserioasă din partea lui Iohannis.
Dar observaţi că discuţia se duce uşor-uşor spre modalităţi tehnice de schimbare a guvernului şi scăpăm din vedere esenţialul. Cum procedăm cu actualii politicieni, de care oamenii s-au săturat? Dacă tot ei vor face jocurile, cum putem spera la o schimbare?
Cel mai bun aliat al preşedintelui Klaus Iohannis este, în actualele circumstanţe, vremea. Încet, încet, va veni frigul şi, sătui de atâta aşteptare, oamenii vor renunţa să mai iasă în stradă. Când nu va mai fi aproape nimeni, va sosi în Piaţa Universităţi şi Iohannis. Care va sta de vorbă numai cu agenţii serviciilor, aflaţi acolo cu sarcini de serviciu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s