PICĂTURA DE OTRAVĂ: Trăim în ţara lui MERGE ŞI AŞA


Au mai trecut câteva ore de la tragedia petrecută în clubul COLECTIV din Bucureşti. Sunt 27 de morţi şi zeci de persoane cu arsuri grave, care au şanse minime de supravieţuire.

Parchetul General a început ancheta, fiind posibilă formularea unor acuzaţii de omor calificat. Sigur că nu pot exista crime fără criminali. Primii responsabili sunt patronii clubului. Accesul gratuit într-o incintă nu înseamnă şi acces nelimitat. Ci numai în limita locurilor disponibile. Hala aia de fabrică putea găzdui în condiţii decente în jur de 150 de persoane. La ora tragediei, erau acolo minimum 500 de tineri. Potrivit prevederilor legale, trebuiau să fie funcţionale mai multe uşi de intrare-ieşire (cel puţin şase). Exista numai una. Şi, nu în ultimul rând, patronii clubului trebuiau să aibă personal instruit pentru intervenţii în caz de urgenţă, dar şi materiale anti-incendiu. Nu a existat nimic de acest gen.
Dar, oricât ar fi de trist, ar fi cazul să privim puţin lucrurile şi din partea cealaltă. Mulţi dintre cei prezenţi la spectacol aveau vârsta de 14-15 ani. Păi ce părinţi sunt aceia care-şi lasă copiii minori să plece de acasă la ora 10 şi să se întoarcă după miezul nopţii? Apoi, cei care au intrat nu au observat că, la un moment dat, stăteau înghesuiţi ca sardelele şi nu şi-au imaginat că orice incident se poate transforma într-o tragedie? Căci nu a fost vorba numai de incendiu, ci şi de faptul că oamenii s-au călcat pur şi simplu în picioare când au vrut să fugă din calea morţii. Şi, în sfârşit, erau atât de greu de observat că au intrat cu toţii pe o singură uşă şi că, în cazul unei ieşiri precipitate, se poate întâmpla o nenoricire?
Patronii sunt vinovaţi, fără doar şi poate. Celebrul primar Piedone e vinovat pentru că a permis funcţionarea clubului fără o minimă verificare. Televiziunile îl filmau mereu în inspecţie pe la gogoşerii şi şaormerii, dar la cele două cluburi din sector nu a avut timp să meargă. Dar nu se ajungea aici dacă tinerii nu se buluceau la un spectacol pe moca şi dacă ar fi intrat cu ochii deschişi în club.
Acum e prea târziu. Dumnezeu să-i ierte pe toţi cei care au pierit şi să-i ajute pe aceia a căror viaţă atârnă de un fir de păr.
Şi nu uitaţi, oameni buni: nu aşteptaţi să vi se întâmple ceva rău, dumneavoastră sau celor dragi, pentru a realiza că NU MERGE ORICUM.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s