PICĂTURA DE OTRAVĂ: Revoluţiile îşi devorează copiii. A venit rândul lui Ion Iliescu


La primele alegeri prezidenţiale, din mai 1990, Ion Iliescu a câştigat cu un scor astronomic. El a obţinut 85 la sută, principalii săi contracandidaţi fiind ţărănistul Ion Raţiu şi liberalul Radu Câmpeanu.

La alegerile parlamentare, desfăşurate tot în primăvara lui 1990, FSN a obţinut două treimi din mandatele parlamentare, în ambele Camere. Singurele partide care au depăşit pragul de cinci la sută au fost, în afară de FSN, UDMR şi PNL cu 6-7 la sută fiecare. Doar că atunci nu se instituise pragul electoral, astfel că au avut acces în Parlament şi alte formaţiuni mai mici, printre care s-au numărat ecologiştii şi ţărăniştii, cu vreo 2,5 la sută.
După alegeri, majoritatea organizaţiilor care au participat la mitingul maraton din Piaţa Universităţii s-au retras, la faţa locului rămânând un număr infim de protestatari, instalaţi în corturi pe peluza din faţa Teatrului Naţional, sau înşiraţi pe lângă zidurile Universităţii.
Mişcarea din Piaţa Universităţii nu produsese efectul scontat, ba poate că, prin felul părtinitor şi pro-putere în care fusese prezentată de TVR, a mărit scorul obţinut de Ion Iliescu şi tovarăşii săi.
În noaptea de 12 spre 13 iunie, puţinii manifestanţi de pe peluza Teatrului Naţional au fost evacuaţi în forţă de poliţie, iar cei care s-au opus au fost arestaţi.
În timpul zilei s-au adunat din nou mulţi bucureşteni în Piaţa Universităţii, blocată de forţele de ordine, au spart barierele impuse de acestea şi au reocupat aşa-numita Zonă liberă de neocomunism. Dar, din cauze dificil de explicat, unii protestatari s-au îndreptat către TVR, unde s-au produs violenţe, şi alţii, către sediul Ministerului de Interne şi al Poliţiei, reuşind să pătrundă în cele două sedii. Sigur că nici până în ziua de azi nu se ştie cu precizie dacă aceia care au comis violenţe şi au dat foc la Interne erau dintre protestatarii din piaţă sau erau provocatori. Spre seară, Armata a intervenit şi ordinea a fost restabilită, chiar dacă, pentru asta, s-a utilizat muniţia de război şi mai multe persoane au fost ucise.
Cu toate că aceasta era realitatea, Ion Iliescu a ordonat aducerea minerilor în Bucureşti, ca forţă de represiune suplimentară. Minerii au sosit în dimineaţa zilei de 14 iunie şi nu au fost împiedicaţi de nimeni (militari şi poliţişti) să comită adevărate acte de violenţă şi vandalism, instituind teroarea în centrul Capitalei. Ba mai mult decât atât, au fost ajutaţi şi dirijaţi în direcţiile dorite de indivizi îmbrăcaţi în mineri, dar care aparţineau, de fapt, serviciilor secrete. Culmea este că pe 15 iunie, la plecare, Ion Iliescu le-a mai şi mulţumit minerilor pentru florile plantate în oraş şi pentru că au apărat democraţia.
Tot ce aţi citit până aici sunt fapte. Suficiente pentru ca Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Gelu Voican, Victor Atanasie Stănculescu, Petre Roman şi alţii de teapa lor, aflaţi atunci în funcţii de conducere, să fie inculpaţi pentru crime împotriva umanităţii.
Şi totuşi rămâne o întrebare deloc simplă. Nu se poate nega că Ion Iliescu are o inteligenţă de om politic mai puţin obişnuită pe aceste meleaguri. De ce ar fi încercat el să provoace astfel de tulburări în Bucureşti, cu consecinţe grave pentru imaginea ţării, când era susţinut de două treimi din Parlament şi câştigase prezidenţialele cu 85 la sută din voturi? Eu am un răspuns, pe care vi-l propun şi dumneavoastră. În după-amiaza zilei de 13 iunie 1990, Ion Iliescu s-a speriat. A crezut că se pregăteşte anihilarea lui, cu complicitatea unor forţe încă puternice în România de atunci. Şi care fuseseră prezente şi în Piaţa Universităţii. Sigur că în analizarea situaţiei din teren, Iliescu se bizuia pe rapoartele agenţilor de informaţii. Care puteau să-l mintă sau să-i spună adevărul.
Problema lui Ion Iliescu este că justiţia nu judecă cu astfel de ipoteze. Ci cu dovezi şi fapte. Care sunt suficiente pentru ca Iliescu să înfunde puşcăria. Aşa se scrie istoria!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s