PICĂTURA DE OTRAVĂ: Politicienii anchetaţi pentru corupţie sunt, desigur, victime ale jocului politic. La Chişinău ca şi la Bucureşti!


Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut, preventiv, de procuratura de la Chişinău, pentru 72 de ore, sub acuzaţii extrem de grave.

Procurorul general Corneliu Guran a afirmat, de la tribuna Parlamentului, că Filat este implicat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de dolari.
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), funcţie din care s-a retras astăzi, mai este acuzat că ar fi primit 60 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, o firmă deţinută de acesta, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a-i acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
Alţi 190 de milioane de dolari ar fi primit Filat de la Shor pentru a-l ajuta pe acesta să preia controlul Băncii de Economii, cea de unde a dispărut un miliard de dolari.
Acestea sunt acuzaţiile, de natură economică, aduse lui Filat, care i-ar putea aduce o condamnare de 15 ani de închisoare. Sigur că până la o sentinţă definitivă, Vlad Filat se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
Să mai menţionăm şi că Parlamentul de la Chişinău are 101 deputaţi, coaliţia guvernamentală deţinând 51 de mandate. Ei bine, în favoarea ridicării imunităţii lui Vlad Filat au votat 72 de deputaţi. Asta înseamnă că pe lângă socialiştii lui Dodon şi comuniştii lui Voronin, pentru ridicarea imunităţii lui Filat au votat şi o bună parte din colegii săi.
În România, dosarul Filat a luat-o pe calea deja bătătorită de Băsescu, Ponta şi alţii asemenea lor. Adică e vorba de o lovitură politică, de o încercare a Moscovei de a prelua controlul asupra Republicii Moldova, de un brânci dat orientării proeuropene a actualului Guvern. Şi tot aşa! E o cale bătătorită la Bucureşti pentru că aproape în fiecare zi auzim de la Băsescu şi Ponta că procurorii îşi fac de cap, că magistraţii au ajuns să schimbe miniştri, că Justiţia intimidează oamenii politici.
Dar faptul că Vlad Filat e filo-american şi a încurajat o politică de apropiere de România e una (el a fost, de altfel, decorat de Traian Băsescu), şi eventualele fapte de corupţie comise, cu pagube uriaşe pentru bugetul ţării vecine, sunt o cu totul altă chestiune. Nu putem să susţinem cu seninătate că avem două categorii de corupţi. Unii, cei care au colaborat cu regimul Băsescu, sunt cei buni, iar ceilalţi, apropiaţi de Moscova, sunt mafioţi de ultima speţă. Dacă România va fi fost vreodată un model pentru Republica Moldova, atunci cu certitudine, pe măsură ce se vor face săpături, se vor găsi corupţi în ambele tabere. Iar Justiţia nu trebuie să ţină seama de jelaniile politicienilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s