PICĂTURA DE OTRAVĂ: Iohannis, acuzat aiurea-n tramvai!


Nu pricep de ce o grămadă de necăjiţi de la televiziunile de ştiri s-au năpustit asupra preşedintelui Klaus Iohannis, după declaraţiile de presă făcute astăzi de şeful statului la Palatul Cotroceni.

Pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba, e necesar să intrăm puţin mai adânc în subiect.
O jurnalistă l-a întrebat pe şeful statului cum comentează declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în legătură cu atitudinea U.E. faţă de Rusia, şi dacă acestea ar modifica linia de politică externă a României, care are parteneriat strategic cu SUA.
Klaus Iohannis, care urmează să participe la summit-ul european consacrat, în special, problemelor imigraţiei, a preferat un răspuns prudent, obişnuit în limbajul diplomatic: „Această poziţie este una suprinzătoare. Voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor. Este neobişnuit ca preşedintele Comisiei Europene să facă declaraţii în chestiuni cheie fără să armonizeze cu statele UE. Prefer să aflu ce a dorit şi după aceea să comentăm”.
Ei bine, gurnaliştii de serviciu de la Realitatea şi B1 au trecut imediat la o execuţie publică a lui Iohannis. Cică omul de la Cotroceni a dat-o cotită pentru că a fost prins pe picior greşit. Nu ştia nimic de declaraţia lui Juncker, nu-l informaseră consilierii şi atunci a preferat un limbaj neutru.
Cred că am dovedit în suficiente ocazii că nu sunt un fan al preşedintelui Klaus Iohannis, ca să pot fi credibil acum, dacă spun că atitudinea jurnaliştilor citaţi arată cu prisosinţă că superficialitatea şi reaua-credinţă se simt la ele acasă la unele televiziuni.
Ar mai fi ceva. Unele posturi de ştiri, nu numai cele citate deja, sunt foarte revoltate de ce a spus Juncker şi de lipsa de reacţie a oficialilor români. Se cam înţelege că Juncker s-a dat cu ruşii şi îşi permite, cu neruşinare, să-i pună la punct pe americani.
Ca să înţelegem cum se cuvine şi această problemă, să vedem ce a spus Juncker, utilizând o sursă străină, foarte serioasă (http://bit.ly/1LawUmz).
Europa trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia şi nu ar trebui să lase ca aceasta să fie ceva decis de Washington, a spus, joi, 8 octombrie, Jean-Claude Juncker, preşedintele C.E.
Juncker a spus că tensiunile ar trebui să fie calmate, chiar dacă aşa ceva nu reprezintă o abordare neapărat populară. „Trebuie să facem eforturi în direcţia unei relaţii practice cu Rusia. Nu e sexy, dar asta nu e situaţia, nu putem continua aşa”, a spus el la un eveniment desfăşurat în oraşul Passau, din sudul Germaniei.
Săptămâna trecută, Barack Obama l-a acuzat pe Putin că a acţionat în Siria pentru a-şi apăra aliatul autoritar, al cărui regim este în curs de prăbuşire.
Dar Juncker a semnalat că Europa trebuie să aibă o altă abordare. „Rusia trebuie să fie tratată decent”, a spus el. „Nu putem lăsa ca relaţiile noastre cu Rusia să fie dictate de Washington.”
„Ştiu din conversaţiile mele cu Putin că el nu acceptă afirmaţii ca aceea în care Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă asta? Nu poţi vorbi cu Rusia în aceşti termeni”, a spus Juncker
Asta e tot. Şi nu văd de ce unii sunt atât de scandalizaţi de ce a spus Juncker. Preşedintele Comisiei Europene a îndemnat la decenţă şi pragmatism în relaţiile Europei cu Rusia. E grav?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s