PICĂTURA DE OTRAVĂ: De ce nu le place ruşilor baza de la Deveselu


Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare a fost semnat la Washington, la 8 decembrie 1987, de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, şi a intrat în vigoare la 1 iunie 1988.

Tratatul prevede, potrivit articolului 1, eliminarea rachetelor cu rază intermediară sau mai scurtă de acţiune şi angajamentul de a nu implementa astfel de sisteme în viitor.
Articolul 2 precizează că rachetele cu rază intermediară sunt cele care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de peste 1000 km, dar nu mai mare de 5.500 kilometri, iar cele cu rază mai scurtă de acţiune ating ţinte de peste 500 kilometri, dar nu mai mult de 1.000 de kilometri.
Tratatul menţionează, de asemenea, că este vorba de rachete balistice şi de croazieră cu lansare de la sol, de pe instalaţii fixe sau mobile.
La articolul 6 al Tratatului, părţile semnatare se angajează să nu mai producă sau să mai testeze pe viitor astfel de rachete sau de lansatoare de rachete.
Baza de la Deveselu va avea, atunci când va deveni operaţională (spre sfârşitul anului), trei sisteme Aegis, capabile să lanseze simultan, în plan vertical, 72 de rachete interceptoare SM-3 Block IB. Sistemul este conceput pentru a identifica, a urmări în aer şi a distruge prin impact direct rachete balistice, utilizând computere şi radare foarte performante.
Ruşii susţin că acest sistem antirachetă încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, rachetele de la Deveselu putând lovi ţinte aflate, teoretic, la o distanţă mai mare de 500 de kilometri. Oficialii români şi americani interpretează, însă, altfel, Tratatul INF, afirmând că înţelegerea se referă la rachete care pot lovi ţinte terestre, şi nu la rachete interceptoare.
Dar miza reală, care determină Moscova să formuleze ameninţări, este alta. În cazul unui conflict care va implica utilizarea rachetelor, echilibrul ruso-american este stricat prin faptul că o parte din rachetele lansate de Rusia vor putea fi anihilate de sistemele Aegis instalate în România şi Polonia. De precizat că baza din Polonia, operaţională din 2018, va fi şi mai performantă, putând distruge în aer chiar şi rachete balistice intercontinentale. Şi, pe de altă parte, pe rampele de lansare de la Deveselu pot fi montate, spun ruşii, şi rachete obişnuite, care pot atinge ţinte din Rusia. Răspunsul româno-american este că instalaţia de la Deveselu nu vizează Rusia, ci doar rachete care pot pune în pericol o parte a Europei.
Cam aşa stau lucrurile, explicate cât se poate de obiectiv şi la rece. Concluziile vă aparţin.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s