PICĂTURA DE OTRAVĂ: Revoluţia” Securităţii versus revolta populară din decembrie 1989


Una din temele care revine periodic în actualitate este participarea Securităţii la evenimentele din decembrie 1989. Chiar dacă acum opinia aproape unanimă este că atunci a fost o lovitură de stat, mai rămâne să înţelegem şi cine şi ce rol a jucat. La început se spunea că Securitatea a fost de partea Răului absolut. Răul reprezentat de Ceauşescu. Chiar şi teroriştii erau creaţia Securităţii. Trăgeau din orice poziţie, erau antrenaţi în tabere secrete, aveau o rezistenţă fizică ieşită din comun şamd. Mai încoace, securiştii au început o campanie sistematică de reabilitare. Punând mâna pe economie şi pe o serie de publicaţii, ei au început să ne spună „adevărul”. Cum l-au trădat ei pe Ceauşescu şi cum l-au lăsat în pielea goală, refuzând să-l protejeze, aşa cum prevedeau legile din acea vreme.

Sigur că ambele variante suferă numeroase amendări. În principal, din cauza radicalismului lor. Dacă o parte a Securităţii a fost de partea complotiştilor, nu înseamnă că acest gest o spală de toate păcatele. De toate crimele şi de atmosfera de teroare impusă în ţară decenii la rând în numele unei ideologii străine de acest neam. Dacă s-a stabilit că teroriştii nu au existat, nu înseamnă că Nicolae Ceauşescu era atât de tâmpit încât să nu se gândească la un plan de acţiune în cazul unei intervenţii străine. Amintiţi-vă că el vorbea mereu în utimele lui cuvântări de forţele imperialiste (sintagmă care îi cuprindea atât pe ruşi, cât şi pe americani) care vor să strivească socialismul românesc. Sigur că aceia care au intervenit după plecarea lui Ceauşescu din Bucureşti nu erau terorişti. Ci oameni care puneau în aplicare un plan pentru care se pregătiseră ani la rând.
Belirea lui Ceauşescu a fost stabilită la întâlnirea de la Malta (2-3 decembrie 1989) dintre Gorbaciov şi Bush senior. Securiştii au aflat, bineînţeles, de treaba asta, şi s-au gândit să scoată şi ei un oarece profit. L-au trădat pe Ceauşescu din calcul şi nu din patriotism. Nu puteau întoarce cursul istoriei. Zic unii dintre ei că, dacă deschideau focul în Piaţa Palatului, când Ceauşescu era acolo, praful se alegea de mulţimea prezentă acolo. Da, dar Ceauşescu tot ar fi căzut şi ei nu ar mai avut nicio şansă de scăpare.
Aşa că Revoluţia a fost un business, care i-a transformat pe ofiţerii de informaţii în oameni de afaceri respectabili şi în politicieni democraţi, direct sau prin interpuşi. Desigur, cu acordul Occidentului, care a realizat repede că aceşti indivizi cu trecut tenebros sunt parteneri ideali de afaceri. Fără mamă, fără tată, gata oricând să scoată România la mezat. Ceea ce s-a şi întâmplat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s