PICĂTURA DE OTRAVĂ: Băsescu colecţionează naţionalişti creduli


Traian Băsescu şi-a reiterat azi opiniile despre uriaşul val de refugiaţi musulmani cu care se confruntă Europa. Preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să accepte principiul cotelor obligatorii. Noi nu ar trebui să primim niciun refugiat, pentru că locul musulmanilor e la ei acasă, nu în Europa. Islamiştii radicali pot fi învinşi fie prin prezenţa în Siria şi Irak a trupelor NATO, fie prin susţinerea militară a armatei de la Damasc. Şi, să nu uit, anul ăsta, potrivit estimărilor fostului şef al statului, vor sosi în Europa circa 800.000 de refugiaţi, ceea ce va impune o nouă redistribuire. Băsescu a repetat şi faptul că moscheile existente sunt suficiente, nemaifiind necesară construirea uneia de mari dimensiuni. Mai ales că Erdogan nu e de acord cu principiul reciprocităţii şi nu permite construirea unei biserici ortodoxe de dimensiuni similare la Istanbul.
Un politician inteligent şi experimentat, Traian Băsescu vizează, prin aceste luări de poziţie, atât electoratul cu potenţial naţionalist, cât şi pe cel nehotărât, care s-a săturat de alternanţa la guvernare PNL-PSD. Problema, pentru Băsescu, nu este corectitudinea opiniilor sale, care cu greu pot fi contrazise din zona naţionalistă, cât credibilitatea sa. Băsescu, ca preşedinte al României vreme de 10 ani, a ţinut foarte aproape de Occident şi îndeosebi de Statele Unite. Nu-mi aduc aminte ca el să se fi distanţat vreodată, public, de vreo iniţiativă de politică globală a Washingtonului. Acum, de pe tuşă, vede lucrurile altfel. Se face că nu înţelege că Preşedintele României şi premierul sunt obligaţi să ţină seama de nişte constrângeri şi să accepte anumite compromisuri. Cu alte cuvinte, dacă Obama şi Hollande spun că Bashar al Assad este un tiran, vinovat de crime de război, este foarte greu, dacă nu imposibil, ca Iohannis şi Ponta să iasă şi să declare că se poate ajunge la rezolvarea conflictului din Siria prin colaborare cu regimul de la Damasc. Nici Băsescu nu ar fi zis aşa ceva, dacă era la Cotroceni.
Cred că e cazul să fim prudenţi şi să nu ne predăm, ca naţionalişti, în braţele primitoare ale lui Traian Băsescu. Care nu are nicio legitimitate să se situeze pe astfel de poziţii, câtă vreme chiar el a adus România în situaţia în care se află acum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s