PICĂTURA DE OTRAVĂ: Băsescu se strecoară pe culoarul lăsat liber prin dispariţia lui Vadim


Dacă ieri ne-am ocupat de fostul preşedinte Ion Iliescu şi de atitudinea acestuia în chestiunea închisorii CIA din România, unde au fost torturaţi prozonieri islamişti, astăzi îi vine rândul lui Traian Băsescu, şeful statului în perioada 2004-2014. 

Mai întâi de toate, vom observa că toate intervenţiile publice ale lui Traian Băsescu din ultima perioadă de timp, în probleme internaţionale, sunt mult mai aproape de Moscova decât de Washington. Nu spun că ăsta e un lucru rău, numai că acelaşi Băsescu, cât a fost la Cotroceni, nu pierdea nicio ocazie să atace Moscova şi să ridice în slăvi Washingtonul. De exemplu, vorbind despre imigranţi, Băsescu a spus, şi nu doar o dată, că soluţia de fond este tratarea bolii la ea acasă. El crede că înlăturarea dictatorului libian Moammar Gaddhafi a fost o geşeală comisă de Occident şi că, în cazul Siriei, un alt dictator, Bashar al-Assad, ar trebui ajutat militar pentru a lichida Statul Islamic. După înfrângerea acestei grupări teroriste sunnite, ar putea urma rezolvarea disputei politice prin organizarea de alegeri libere, susţine Traian Băsescu. Această abordare vine în contradicţie directă cu poziţia Washingtonului şi a principalelor puteri occidentale, care încurajează grupările moderate din Siria, dar nu vor să negocieze cu Assad, acuzat de comiterea a numeroase crime împotriva civililor şi considerat responsabil de declanşarea războiului din ţara sa.
Pe pagina sa de Facebook, Băsescu se războieşte astăzi cu ambasadorii SUA, Germaniei, Marii Britanii şi Olandei la Bucureşti, care laudă arestările preventive în cazurile de suspiciuni de corupţie. Dar, observă Băsescu, iată că în Germania, mahării de la compania Volkswagen şi de la autoritatea de stat competentă au măsluit cu bună ştiinţă caracteristicile tehnice a peste 11 milioane de autovehicule şi nimeni nu vorbeşte de arestări preventive.
De fapt, Băsescu nu prea a fost preocupat de arestările preventive până ce justiţia nu s-a apropiat de familia sa şi de Elena Udrea. El trebuie să accepte, chiar dacă nu-i convine, că arestările preventive se dispun de un judecător, că ele pot fi contestate la o altă instanţă şi că nu au nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie. Arestul preventiv este reglementat de legislaţia în vigoare, adoptată de Parlament, şi poate fi restrâns sau desfiinţat tot de forul legislativ, prin amendarea legii. Deci ce-i împiedică pe parlamentarii PMP să vină cu o astfel de iniţiativă legislativă?
Mircea Băsescu şi Elena Udrea nu au fost arestaţi preventiv pentru că aşa au vrut procurorii DNA, ci pentru că aşa au apreciat judecătorii, pe baza probelor prezentate, în şedinţe de judecată unde cei acuzaţi au beneficiat de serviciile unor avocaţi de vârf şi au putut ei înşişi să-şi susţină poziţiile.
Cât despre scandalul Volkswagen, vom vedea dacă nimeni nu va fi arestat preventiv. Nu cred, însă, că justiţia germană nu-i va pedepsi pe cei vinovaţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s