PICĂTURA DE OTRAVĂ: Iliescu se face că plouă în cazul închisorii CIA din România


Ion Iliescu susţine, într-o scrisoare adresată lui Claude Morales, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, că „nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva”.

În aceste zile, o delegaţie a comisiei LIBE se află la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA de pe teritoriul României.

Iliescu ţine să reamintească şi că o comisie specială a Parlamentului de la Bucureşti a ajuns la concluzia că pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA , “în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.

Pe de altă parte, fostul şef al statului menţionează că a luat act de Raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României.

Numai că Ion Iliescu este contrazis de Tanja Fajon, unul din membrii comisiei care vizitează România: „Avem dovezi noi, avem nume de prizonieri, este un caz în aşteptare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, există un prizonier care acuză că a fost ţinut în România, este o investigaţie în curs, am încercat să vedem dacă e o chestiune urgentă. Avem suficiente dovezi în Raportul Consiliului, în Senatul American, potrivit cărora există dovezi că au fost închisori CIA pe teritoriul României.”

Chiar dacă Ion Iliescu are auzul foarte selectiv, există cel puţin un prizonier care a fost deţinut în România şi acuză condiţiile de detenţie. Şi mai există şi Raportul Congresului, bazat pe mărturiile unor foşti agenţi CIA, care confirm existenţa unei închisori secrete la Bucureşti. Ba în respectivul raport se mai vorbeşte şi de nişte milioane de dolari, predaţi de agenţi CIA unor oficiali români de rang înalt, pentru că au dat o mână de ajutor în cazul locurilor de detenţie.

Practic, acum, Iliescu, acoperit oricum până peste cap de sângele tinerilor din decembrie 1989, dar şi de al celor omorâţi în Mineriada din iunie 1990, încearcă să-şi salveze pielea spunând că, dacă închisoarea a existat, nu e treaba lui. Pentru că el nu a dat niciodată aprobare pentru aşa ceva. Mai trebuie, însă, să fie şi crezut. E cam greu să ne imaginăm că puteau exista zboruri special cu deţinuţi spre România, o închisoare CIA şi torturi applicate prizonierilor fără ca serviciile noastre secrete să nu ştie şi să nu-i raporteze şefului statului. Sau că atunci când au făcut un aranjament la vârf în România, cu bani la valiză, oficialii noştri nu au fost informaţi în legătură cu obiectul tranzacţiei. De ce s-ar fi dat un pogon de bani dacă nu era vorba decât de un spaţiu pe care CIA îl solicita în România?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s