PICATURA DE OTRAVA – Piata Universitatii, locul unde m-am vindecat de frica


Am participat activ la mitingul-maraton din Piata Universitatii. Aveam, in 1990, varsta de 34 de ani. Lucram prin apropiere, la studioul Animafilm, si ajungeam cu usurinta in centrul orasului.

Reclame

Am participat activ la mitingul-maraton din Piata Universitatii. Aveam, in 1990, varsta de 34 de ani. Lucram prin apropiere, la studioul Animafilm, si ajungeam cu usurinta in centrul orasului. Seara, dupa program, mergeam acolo. Ascultam discursurile inaltatoare rostite de la balconul Facultatii de Geografie, cantam melodiile compuse de Cristi Paturca, dadeam un tur pe la corturile de pe peluza Teatrului National, intram in dialog cu oameni pe care nu-i cunoscusem niciodata.

Pentru mine, Piata Universitatii a fost locul unde m-am vindecat de frica. La Revolutie nu reusisem sa ma descatusez de toata energia negativa adunata in mine atatia ani. Inghitisem multe umilinte, ca multi dintre dumneavoastra, si, pe deasupra, mai si lucrasem intr-un loc foarte strict supravegheat de Securitate, pentru ca acolo isi desfasura activitatea Dana Damaceanu, fiica lui Ion Mihai Pacepa.
In decembrie 1989, insa, m-am speriat ingrozitor de tirurile de arme care veneau de oriunde. Centrul orasului era un poligon de trageri si oricand puteai nimeri in bataia unei arme. Chiar daca nu aveai nicio legatura cu evenimentele de acolo. M-am dus la serviciu abia pe 26 decembrie, ca sa-i gasesc acolo pe toti securistii, care adusesera bautura din belsug, mancare si cozonaci. Tocmai fusese omorat Ceausescu. Asa ca ei stiau mult mai bine ca noi de ce e cazul sa fie fericiti si sa faca cinste.
La mitingul din Piata Universitatii a fost altfel. Erau mii de oameni convinsi ca s-a dat o lovitura de stat si ca Ion Iliescu a furat puterea. Ei incercau sa-i convinga pe restul romanilor sa nu-l voteze pe acest bolsevic inrait. In multime gaseai simpatizanti ai partidelor istorice, legionari, securisti nationalisti, foarte multi studenti,dar si gura casca precum eram eu. Pe zidurile Facultatii de Arhitectura, dar si pe acelea ale Universitatii, erau portrete mari cu chipul lui Eminescu. Prea putin stiam atunci de textele publicate in presa vremii de marele nostru poet si de impactul lor asupra clasei politice. Si cu atat mai putin stiam de actualitatea lor.
Acolo, in Piata Universitatii, am reusit sa scandez, alaturi de multime, JOS COMUNISMUL. Acolo si atunci, nu in decembrie 1989. Pentru noi, JOS COMUNISMUL insemna inlaturarea clicii care confiscase puterea in Romania dupa evenimentele sangeroase din decembrie 1989 si pedepsirea celor vinovati de moartea a sute de oameni dupa capturarea lui Nicolae Ceausescu. De altfel, una din lozincile noastre preferate era ILIESCU JUDECAT, PENTRU SANGELE VARSAT!
Searam plecam acasa cu ultimul metrou. Nu te indurai sa rupi randurile si sa iesi din atmosfera aceea parca ireala. Daca dimineata te asezai la cozi la ziare sau daca stateai de vorba cu vecinii, iti venea sa te iei cu mainile de cap. Cei mai multi erau parca extraterestri si vedeau in noi, pietarii, niste marionete dirijate de Ion Ratiu, care se drogau si vroiau sa vanda fabricile si uzinele poporului. Multimea asta tembelizata de o propaganda murdara si fara scrupule era aceea care avea sa iasa in strada, pe 14 iunie 1990, si sa aplaude violentele comise de mineri. In timp, multi ne-au dat dreptate. Au realizat ca tara a fost scoasa la mezat nu de noi, mitingistii din Piata Universitatii, ci chiar de cei pe care ei ii vedeau ca pe niste idoli. De nomenclaturistii si securistii care au executat un plan de distrugere a Romaniei. De ce ar fi meritat ei sa conduca tara dupa evenimentele din decembrie 1989? De ce Ion Iliescu, inainte de a fi cercetat pentru Mineriada din iunie 1990, nu a fost niciodata inculpat pentru mortii din decembrie 1989? De aceea era vital ca miscarea de protest din Piata Universitatii, care a avut o componenta nationalista foarte puternica, sa fie inabusita dupa un scenariu kaghebist, prin provocari si invrajbirea unor clase sociale impotriva altora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s