PICĂTURA DE OTRAVĂ – Ucraina: scurta pace dintre două războaie


Nici nu a intrat bine în vigoare noul acord de la Minsk, garantat de Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, că insurgenţii pro-ruşi au şi început să pună condiţii.

Reclame

Nici nu a intrat bine în vigoare noul acord de la Minsk, garantat de Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, că insurgenţii pro-ruşi au şi început să pună condiţii. Ei au anunţat că nu vor accepta prevederile acordului decât dacă guvernul de la Kiev se angajează să nu solicite intrarea Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană şi dacă anulează măsurile luate pentru combaterea aşa-zisului terorism din estul ţării.


Practic, în situaţia în care este Ucraina acum, nici nu se pune problema aderării la NATO şi UE. Occidentul este prudent şi nu doreşte să importe instabilitate. Plus că economia ucraineană este la pământ, iar datoriile ţării sunt tot mai mari. Celălalt set de măsuri solicitat de insurgenţi ar însemna retragerea completă a trupelor ucrainene în cazărmi (dar nu în estul ţării) şi renunţarea la orice fel de control al autorităţilor centrale asupra Donbasului. Pe de o parte, Kievul este solicitat, în termenii acordului, să susţină normalizarea vieţii în Donbas, inclusiv prin reluarea circuitelor financiare, iar pe de altă parte separatiştii vor ca guvernul central să plătească, dar să-şi ia tălpăşiţa din zonele controlate de ei.
După cum se văd lucrurile, acordul de la Minsk pare a intra rapid într-o fundătură. Pacea durează, în această parte a Europei, vreo 48 de ore. După care, Dumnezeu cu mila! Nu uitaţi ce a spus preşedintele Francois Hollande: acordul de la Minsk este ultima şansă acordată păcii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s