PICĂTURA DE OTRAVĂ – Cine este agresorul: NATO sau Rusia?


Astăzi, lucrăm cu materialul clientului. Adică, în locul comentariilor noastre, vă oferim opiniile unui editorialist al săptămânalului francez LE POINT referitoare la extinderea NATO şi la intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a încercui Rusia şi de a o împinge către război.

Reclame

Astăzi, lucrăm cu materialul clientului. Adică, în locul comentariilor noastre, vă oferim opiniile unui editorialist al săptămânalului francez LE POINT referitoare la extinderea NATO şi la intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a încercui Rusia şi de a o împinge către război. LE POINT este o publicaţie conservatoare, de centru-dreapta, fără nicio afiliere politică.


NATO vrea cu disperare să se implice în conflictul ucrainean, scrie LE POINT.
După căderea Zidului Berlinului şi disoluţia Pactului de la Varşovia, NATO a devenit o organizaţie demodată, deoarece o ameninţare iminentă a comunismului în Europa dispăruse.
Uriaşa maşinărie birocratică care a devenit NATO are nevoie de inamic – perceput sau real – pentru a-şi justifica existenţa şi miliardele de dolari alocate cheltuielilor militare. Iată de ce Ucraina a devenit un mecanism atât de important pentru NATO. Dacă Alianţa reuşeşte să se implice în Ucraina şi are o confruntare militară cu Rusia, NATO va putea demonstra că acţionează şi ulterior va beneficia de mai multe fonduri pentru bugetul său.
„Liderii NATO flutură cu regularitate un steag roşu în faţa Rusiei, scoţându-şi piepturile în relief şi lansând comentarii menite să inflameze atmosfera. Ei ar face o mare favoare lumii dacă ar păstra tăcerea”, spune Pierre Beylau, editorialistul LE POINT.
După colapsul Uniunii Sovietice, NATO s-a extins către est de-a lungul unei linii care începe din Estonia în nord şi până în România şi Bulgaria în sud. Acum, singurele zone-tampon ale Rusiei în faţa unei încercuiri complete a NATO sunt Finlanda, Belarus şi Ucraina pe frontiera de vest. La început, Rusia a privit această expansiunea NATO cu calm. Totuşi, când organizaţia a luat decizia de a include Georgia şi Ucraina în rândurile sale, a trecut cu certitudine linia roşie, concluzionează LE POINT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s