PICĂTURA DE OTRAVĂ: Pentru regimul de la Kiev va fi rău oricum


Spre deosebire de ziua de ieri, astăzi avem o declaraţie referitoare la situaţia din Ucraina semnată de patru şefi de stat. Punctele declaraţiei asupra cărora s-a căzut de acord sunt ambiţioase şi ar putea contribui în mod decisiv la detensionarea situaţiei din Ucraina, răvăşită în ultimele zece luni de un război civil devastator. Dar vor fi ele respectate pe teren? Toţi cei implicaţi se prefac că nu înţeleg despre ce este vorba.

Rusia pretinde că nu are trupe şi nu a trimis tehnică militară în estul Ucrainei. Occidentul susţine că nu a trimis arme letale Kievului. Guvernul ucrainean afirmă că de partea sa nu luptă mercenari străini şi că nu a atacat niciodată obiective civile în zonele controlate de insurgenţi. Toată lumea minte de rupe. Toate afirmaţiile de mai sus sunt neadevărate. Dar, dacă minciunile acestea şi multe altele pot contribui la obţinerea păcii, e încă foarte bine.
Pentru regimul Poroşenko e rău oricum. Dacă militarii săi nu se potolesc şi nu se retrag din zona de conflict, ar putea să sufere o înfrângere catastrofală şi pierderea unei părţi a teritoriului naţional ar fi un fapt împlinit. Dacă se face linişte, Kievul e tocmai bun pentru a pansa rănile războiului. Economia este la pământ, sunt sute de mii de refugiaţi, oamenii nu mai au locuri de muncă. În plus, FMI este dispus să acorde un împrumut substanţial, dar doar în schimbul binecunoscutelor reforme: privatizarea unor obiective economice, îngheţarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor, creşterea rapidă a preţurilor la utilităţi, concedieri masive. Rămâne de văzut dacă ucrainenii vor digera fără a ieşi în stradă consecinţele acestui tip de politică şi dacă nu vom vedea un nou Maidan, de această dată cel vizat fiind Petro Poroşenko.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s