PICĂTURA DE OTRAVĂ: De vorbă cu cititorii – Cine sunt băieţii buni, ruşii sau americanii?


Sunt, printre cititorii noştri, şi câţiva mai radicali în opinii, care nu ezită să folosească un limbaj excesiv de dur. Temele care inflamează cel mai mult sunt cele referitoare la Rusia vs Statele Unite şi, pe plan intern, comparaţiile între ce trăim acum şi ce trăiam pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.

Reclame

Sunt, printre cititorii noştri, şi câţiva mai radicali în opinii, care nu ezită să folosească un limbaj excesiv de dur. Temele care inflamează cel mai mult sunt cele referitoare la Rusia vs Statele Unite şi, pe plan intern, comparaţiile între ce trăim acum şi ce trăiam pe vremea lui Nicolae Ceauşescu.
Fără intenţia de a enerva pe cineva, voi încerca să am şi eu o părere pe aceste două adevărate pietre de încercare pentru orice comentator care se pretinde naţionalist şi cu suflet de român.
Nu-i cred nici pe cei care spun că Rusia nu ne va ataca niciodată fără a fi provocată, dar nici pe cei care ni-i prezintă pe americani ca pe nişte mari prieteni, interesaţi de binele României. Nu-i cred nici pe unii şi nici pe ceilalţi pentru că lucrurile nu funcţionează aşa.
Aceste două super-puteri acţionează în funcţie de interesele lor proprii. Nu există prietenie în acest mod de abordare. Şi nici dreptate la modul absolut. Dacă privim în istorie, americanii şi ruşii pot fi acuzaţi pentru o grămadă de crime. La americani putem să o luăm de pe vremea pielilor roşii, iar la ruşi – de pe vremea ororilor comise de ţari. În Al Doilea Război Mondial, America a efectuat bombardamente care au ucis sute de mii de civili. Şi nu mă refer la bombele atomice aruncate la Hiroshima şi Nagasaki. Stalin a lichidat milioane de oameni la el acasă, iar în timpul războiului, soldaţii lui au comis crime oribile pe unde au ajuns.
După război, Statele Unite au susţinut o sumedenie de regimuri care numai democratice nu erau, iar Uniunea Sovietică a impus cu forţa armelor dictatura bolşevică în ţările Europei de Est.
Dacă ajungem la conflictul sângeros din Ucraina, e clar că Statele Unite vor să se apropie de graniţele Rusiei şi să încercuiască această ţară, singura de care se tem cu adevărat din cauza potenţialului ei nuclear. Putin a şi spus, la un moment dat, că Rusia este singura ţară cu care SUA negociază pe bune, pentru că Moscova poate distruge America în mai puţin de 30 de minute. Dar nu putem nega nici faptul că Rusia a schimbat harta Europei postbelice prin anexarea Crimeii, manevră efectuată la ani buni după ce marile puteri au garantat integritatea teritorială a Ucrainei în momentul când Kievul a renunţat la armele sale nucleare. Şi nici că Rusia sprijină activi insurgenţii separatişti, cu intenţia evidentă de a destabiliza Ucraina, făcând ca această ţară să nu fie dorită nici în Uniunea Europeană şi nici în structurile NATO.
Cât despre comparaţiile dintre România de astăzi şi cea de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, ele sunt inutile. Mortul de la groapă nu se mai întoarce şi orice comparaţie este riscantă. Se pot aduce argumente pentru ambele tabere până poimâine. Socialismul românesc nu s-a instaurat pe un val popular, ci cu sprijinul neprecupeţit al ocupantului sovietic. Capitalismul românesc a intrat şi el în casele noastre pe uşa din dos, băgat cu multă şmecherie de Ion Iliescu şi combinatorii săi. Ion Iliescu ne vorbea, pe de o parte, despre întinarea nobilelor idealuri ale socialismului de către Nicolae Ceauşescu şi, pe de altă parte, punea umărul serios, alături de Petre Roman, la distrugerea industriei româneşti, sarcină primită de la cei care i-au pus în fruntea mesei în decembrie 1989. Adică ambele sisteme au beneficiat de un context internaţional favorabil. Poporului nu i-a mai rămas decât să înghită găluşca fierbinte şi să spere că, poate data viitoare, va fi mai bine.

Un gând despre „PICĂTURA DE OTRAVĂ: De vorbă cu cititorii – Cine sunt băieţii buni, ruşii sau americanii?

  1. „Ion Iliescu ne vorbea, pe de o parte, despre întinarea nobilelor idealuri ale socialismului de către Nicolae Ceauşescu ”

    A, esti de un leat cu mine…

    Capitalismul este sistemul economic al modernitatii. Prin modernitate inteleg tipul de civilizatie care a inlocuit societatea traditionala/feudala. Este acelasi inteles pe care l-a utilizat Karl Marx. Pe cind socialismul a fost un sistem artificial, impus de dictatura comunista.

    Nu stiu stiu cine e mai buna – America sau Rusia. Stiu insa ca rusoaicele sint bune rau…

    Din pacate si acest al treile razboi mondial si rusoaicele daca vor veni vor veni prea tirziu pentru mine…. Eheu, fugaces…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s