PICĂTURA DE OTRAVĂ: SYRIZA nu este un partid chiar aşa de extremist cum vi se spune


Vă prezint, în cele ce urmează, ceva mai multe amănunte despre partidul care a câştigat alegerile din Grecia. Asta şi pentru că, în aceste zile, sunt prezentate tot felul de scenarii apocaliptice despre viitorul Greciei.

Reclame

Vă prezint, în cele ce urmează, ceva mai multe amănunte despre partidul care a câştigat alegerile din Grecia. Asta şi pentru că, în aceste zile, sunt prezentate tot felul de scenarii apocaliptice despre viitorul Greciei. Dar Syriza nu este chiar ceva de speriat. Decât că membrii săi doresc renegocierea acordurilor cu creditorii internaţionali şi o gamă largă de reforme pe plan intern, care să scoată ţara din criza umanitară în care se află în prezent. Cei care-şi simt ameninţate privilegiile sunt bogătaşii greci, multinaţionalele din ţară şi Biserica Ortodoxă, obişnuită cu scutirile de taxe şi purcoiul de bani de la buget. A venit la putere în Grecia un partid care le spune grecilor de rând că a sosit vremea ca şi alţii să strângă cureaua.

Coaliţia Stângii Radicale, cunoscută colocvial prin acronimul său SYRIZA, este un partid de stânga din Grecia, înfiinţat iniţial ca o coaliţie de partide de stânga şi radicale de stânga.
Coaliţia a inclus, la început, o gamă largă de grupuri (13 în total) şi politicieni independenţi, printre care social-democraţi, populişti de stânga şi ecologişti, dar şi maoişti, troţkişti, eurocomunişti şi eurosceptici. În plus, în ciuda ideologiei ei seculare, mulţi membri sunt creştini care, ca şi membrii săi atei, se opun privilegiilor Bisericii Ortodoxe a Greciei, sponsorizată de stat.
Din 2013, coaliţia a devenit un partid unitar, deşi şi-a păstrat denumirea cu adăugirea „Frontul Social Unit”. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, desemnat premier după alegerile parlamentare de duminică, a spus clar că „partidul nu sprijină niciun fel de euroscepticism”.
În alegerile de duminică, Syriza a obţinut 149 mandate în noul Parlament din totalul de 300.
Syriza a fost caracterizat ca un partid anti-sistem, al cărui succes a trimis „valuri de şoc în întreaga Europă”. Tsipras a declarat că Grecia nu va abandona zona euro, dar şi că „euro nu este fetişul meu”. Recent, vicepreşedintele Parlamentului European şi membru Syriza Dimitrios Papadimoulis a declarat că Grecia este „un membru respectabil al Uniunii Europene şi al zonei euro” şi că „nu este absolut deloc cazul să se vorbească despre un Grexit”.
Programul de guvernare al Syriza este un manifest adoptat la Salonic în septembrie 2014. Manifestul propune un set de politici orientate către inversarea măsurilor de austeritate cu menţinerea unui buget echilibrat.
La nivel european, programul cere „”un New Deal european” care să cuprindă investiţii publice pe scară largă prin Banca Europeană de Investiţii, o relaxare cantitativă extinsă din partea Băncii Centrale Europene şi o conferinţă pentru reducerea datoriilor Greciei şi ţărilor din sudul Europei pe modelul Acordului asupra datoriilor de la Londra din 1953.
Pe plan intern, programul prevede aplicarea unui „Plan Naţional de Reconstrucţie”, bazat pe extinderea statului bunăstării sociale şi întărirea instituţiilor democratice, împreună cu implementarea formelor de democraţie directă. Aceste politici vor fi finanţate din venituri obţinute prin combaterea evaziunii fiscale şi prin alocarea de fonduri europene de la la organisme precum Fondul de Coeziune şi Fondurile Structurale.
După de Syriza a câştigat alegerile, Tsipras a devenit prim-ministru şi a înfiinţat o coaliţie cu naţionaliştii de dreapta, care se opun măsurilor de austeritate, cu obiectivul declarat de a pune în aplicare programul de la Salonic pentru „a pune capăt crizei umanitare”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s