PICĂTURA DE OTRAVĂ: S-a schimbat ceva în România în ultimii 150 de ani?


În ultimele două zile aţi putut citi pe pagina noastră o mulţime de vorbe înţelepte scrise de Mihai Eminescu. Am gândit acest demers, iniţial, ca pe un modest omagiu pe care să-l aducem acestei minţi strălucite şi acestui mare iubitor de Neam şi de Ţară.

Reclame

În ultimele două zile aţi putut citi pe pagina noastră o mulţime de vorbe înţelepte scrise de Mihai Eminescu. Am gândit acest demers, iniţial, ca pe un modest omagiu pe care să-l aducem acestei minţi strălucite şi acestui mare iubitor de Neam şi de Ţară. Asta şi pentru că ieri am aniversat împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.
Înainte de a merge mai departe, să pomenim şi faptul că o serie de medici români de prestigiu au lansat ieri o carte în care scrie negru pe alb că Mihai Eminescu nu a suferit de sifilis şi a primit un tratament greşit cu mercur, care i-a grăbit sfârşitul. În schimb, marii noştri medici, care au studiat dosarul medical al Poetului, au ajuns la concluzia că diagnosticul corect ar fi fost acela de tulburare afectivă bipolară. Adică, şi mai pe româneşte, Eminescu nu a fost sifilitic, ci nebun. Nu-mi dau seama ce mare lucru am rezolvat cu această dezvăluire şi dacă acum putem înţelege mai bine ultimii ani din viaţa Poetului.
Pe măsură ce găseam citatele pe care le-am postat aici, aveam o senzaţie de încremenire a timpului în loc. România de acum un secol şi jumătate seamănă ca două picături de apă cu România de astăzi. Sigur că tehnica nu intră în discuţie, aceasta evoluând spectaculos. Nu se poate să nu te minunezi când vezi cât de mult semănăm cu strămoşii noştri. Aceeaşi clasă politică măcinată de corupţie şi mânată în luptă de interese personale, aceeaşi ploconire în faţa străinătăţii, acelaşi popor bleg, dispus să îndure fără să crâcnească.
Sigur că dacă au trecut 150 de ani şi ne recunoaştem în descrierile lui Eminescu (şi exact la fel stau lucrurile şi cu Caragiale), nu înseamnă că trebuie să punem această senzaţie neplăcută pe seama nebuniei Poetului. O fi fost dus cu pluta Eminescu, dar noi suntem şi mai şi, din moment ce ne complacem în aceeaşi lâncezeală de atâta amar de vreme.
O singură dată s-a întâmplat să vrea cineva să schimbe din temelii starea asta. Dar clasa politică, combinată cu oamenii de afaceri, simţindu-se ameninţată, a reuşit să rezolve problema într-o manieră radicală. Bănuiesc că înţelegeţi la cine ne referim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s