PICĂTURA DE OTRAVĂ: JE SUIS CHARLIE!


JE SUIS CHARLIE esle sloganul care a fost adoptat de sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Reclame

JE SUIS CHARLIE esle sloganul care a fost adoptat de sute de milioane de oameni din întreaga lume. Pe reţelele sociale, la manifestaţii, la locul de muncă, cei care au simţit nevoia să se solidarizeze cu victimele oribilului masacru de la Paris au ţinut să se afişeze cu acest slogan.
Până la urmă, ce înseamnă JE SUIS CHARLIE? Ce altceva decât că nu putem să fim decât împotriva răului absolut reprezentat de aceşti terorişti care nu au nimic de a face cu religia islamică. Că suntem solidari cu jurnaliştii care au plătit cu viaţa pentru că obişnuiau să facă desene satirice care deranjau. Aceşti caricaturişti de la Charlie Hebdo au înfuriat multă lume, inclusiv din clasa politică franceză, luată mereu peste picior. Aşa că vor fi şi dintre aceia care s-au bucurat, în sinea lor, pentru acest episod tragic.
Dar libertatea presei nu poate fi îngenuncheată în acest fel. Şi, de fapt, în niciun fel. Dacă nu înţelegem ce înseamnă satira şi pamfletul, dacă suntem gata să punem mâna pe arme când nu ne convine ceva, înseamnă că ne lipsim singuri de cea mai redutabilă muniţie. De arma cuvântului! Dacă băgăm pumnul în gura ziariştilor şi le rupem mâinile, nu ne garantează nimeni că mâine nu va fi şi rândul nostru. O presă liberă este esenţială pentru funcţionarea corectă a unei societăţi.
Uneori, ne uităm la televizor şi nici nu ne dăm seama ce înseamnă asta. Cei mai tineri cred că aşa e de când lumea. Sigur că presa înseamnă şi manipulare, şi campanii dirijate de guverne sau de servicii secrete, şi intoxicare. Dar astăzi, când accesul la informaţie e tot mai facil, mai e şi treaba cititorilor să discearnă adevărul de minciună, grâul de neghină, binele de rău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s