PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum ar putea rămâne Victor Ponta fără Guvern


Chiar dacă premierul Victor Ponta nu pridideşte cu laudele la adresa iniţiativelor preşedintelui Klaus Iohannis, zilelele sale la Palatul Victoria sunt pe sfârşite.

Reclame

Chiar dacă premierul Victor Ponta nu pridideşte cu laudele la adresa iniţiativelor preşedintelui Klaus Iohannis, zilelele sale la Palatul Victoria sunt pe sfârşite. Treaba trebuie făcută până la capăt şi Victor Ponta trebuie să plătească pentru aroganţa şi suficienţa cu care şi-a tratat adversarii politici, dar şi pentru guvernarea sa ineficientă, care, în afara pomenilor sociale, nu se remarcă de nicio culoare şi va fi repede uitată.


Politicienii situaţi la vârful PSD se miră pe la tocşoaie atunci când sunt întrebaţi de viitorul Guvernului Ponta. De ce punem problema în felul ăsta, zic ei, doar nu s-a văzut cât de mare şi de solidă a fost majoritatea parlamentară la votarea noii formule de Guvern? Da, dar politicienii români numai de stabilitate nu au dat dovadă de-a lungul timpului. Ce au votat românii în decembrie 2012 şi ce avem acum? Partidul de mucava al lui Dan Diaconescu s-a volatilizat, Partidul Democrat nu mai există. Au apărut formaţiuni parlamentare pe care nu le-a votat nimeni: Partidul Mişcarea Populară, condus cu paşi vioi spre dispariţie de Elena Udrea, şi Partidul Liberal Reformator al lui Tăriceanu. PLR, culmea, deşi nu a participat la alegeri, a mai fost cooptat şi la guvernare. Aşa, ca să fie la noi ca la nimeni!
Nici aliaţii PSD nu se simt prea bine în preajma lui Victor Ponta. Sunt voci la conservatori care spun că partidul are, de fapt, o doctrină care este mult mai apropiată de dreapta decât de stânga. Şi mai este şi UNPR, partidul generalilor, unde ordinele se execută, nu se discută. O mişcare a lui Gabriel Oprea şi adio alianţa cu PSD.
Dar lovitura de graţie pentru Ponta va veni chiar din interiorul partidului. Acolo unde Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi din PSD după alegerile prezidenţiale, lucrează din greu la ruperea unei hălci substanţiale din partid. Se zvoneşte că vreo 50 de parlamentari sunt pregătiţi să acţioneze la semnalul celor doi. Ei vor fi tocmai buni în februarie, sau cel târziu în martie, când liberalii vor înainta o moţiune de cenzură.
Cred că, după ce v-am spus toate astea, majoritatea lui Ponta nu mai e chiar atât de substanţială. Cât despre stabilitate, nici nu are rost să mai pomenim. Aşa că orgoliosului nostru prim-ministru nu-i mai rămâne decât să facă frumos pe lângă Klaus Iohannis. Poate se înduplecă neamţul şi-l mai lasă puţin să se joace (cu nervii noştri) la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s