PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum aruncăm săracii la tomberon, odată cu mâncarea


Un roman din cinci e sarac lipit pamantului. Trei sferturi dintre acesti amarasteni sunt in categoria saraci de peste trei ani.

Reclame

Un roman din cinci e sarac lipit pamantului. Trei sferturi dintre acesti amarasteni sunt in categoria saraci de peste trei ani. Asta inseamna ca patru milioane de romani, multi dintre ei copii si batrani, mananca te miri ce si nu au bani pentru imbracaminte adecvata si medicamente.
In Romania se arunca anual cam 100 de kilograme de mancare pe cap de locuitor. Aici stam cam prost fata de media europeana de peste 300 de kilograme. Desi nu e rau nici 100 de kilograme.
Si acestea sunt statistici oficiale. Nu ar fi deloc exclus ca saracii sa fie mai multi. La fel si mancarea aruncata la tomberoane de cea mai saraca natiune din Uniunea Europeana.
Sa zicem, pentru a intelege mai usor despre ce e vorba, ca sunt doar zece locuitori in tara asta. Doi dintre ei abia au dupa ce bea apa. Dar 1000 de kilograme de hrana ajunge la gunoi. Asta inseamna ca ar fi suficienta mancare pentru cei doi saraci, daca s-ar arunca mai putin. Fiecare dintre cei doi saraci ar primi cam un kilogram de mancare pe zi. Si nu ar mai face foamea.
Dar de ce nu se intampla asa? Pentru ca multa mancare se arunca chiar de producatori, interesati sa mentina preturile ridicate pentru a nu-si diminua profiturile. Pentru ca reclamele si capitalismul indeamna la consum si la excese. Amintiti-va cati romani supraponderali erau pe vremea lui Ceausescu si cati sunt acum. Consumul e stimulat si prin introducerea unor substante chimice in hrana (amelioratori de gust, coloranti, etc), potential cancerigene, care ii dau un aspect mai atractiv si care creeaza dependenta. Si, in sfarsit, pentru ca guvernantii sunt preocupati doar de imbogatirea lor si a apropiatilor lor si nu le pasa catusi de putin de soarta milioanelor de amarati.
Ne place sau nu, dar aceasta e lumea in care traim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s