PICĂTURA DE OTRAVĂ: Avem un preşedinte nou. Cum procedăm?


Editorialul de ieri, intitulat „2015 – Anul în care se va dezumfla balonul Iohannis?” a avut un succes neaşteptat, fiind citit de aproape 1300 de oameni.

Reclame

De vorbă cu cititorii

Editorialul de ieri, intitulat „2015 – Anul în care se va dezumfla balonul Iohannis?” a avut un succes neaşteptat, fiind citit de aproape 1300 de oameni. Spuneam acolo că este nefiresc, dar specific pentru noi, românii, să punem carul înaintea boilor. L-am instalat pe Klaus Iohannis la Cotroceni, dar Constituţia a rămas tot cea veche, cu relaţii ambigue între Preşedinţie şi Guvern. Preşedintele României poate conduce unele şedinţe de Guvern, dar trebuie să fie neutru politic şi să nu aibă preferinţe pentru un partid sau altul, deşi el nu a picat din Lună. Nu reluăm aici toată demonstraţia.
La comentarii, cineva a spus că, de Anul Nou, am asistat la cea mai scurtă cuvântare a unui preşedinte al României. Nu putem să ne întoarcem nici la discursurile interminabile ale lui Nicolae Ceauşescu, dar parcă am dori să auzim măcar câteva fraze închegate şi de la Klaus Iohannis. Nu e încă foarte clar dacă e vorba de timiditate, sau dacă omul nostru chiar nu poate vorbi mai mult decât atât.
Alţi cititori se bat pe ideea revenirii la sistemul monarhic. Dacă dăm timpul înapoi, vom constata că pe 22 decembrie 1989, după răsturnarea regimului Ceauşescu, România ar fi trebuit să devină o monarhie, dacă acceptăm că actul de la 30 decembrie 1947 a fost impus de ocupantul sovietic şi de slugile lui comuniste. Iar forma de organizare a ţării trebuia să se decidă printr-un referendum. Nu s-a procedat aşa, dar chiar şi acum, după 25 de ani, simpatizanţii monarhiei constituţionale sunt o minoritate, după cum o arată toate sondajele. Nu putem avea monarhie doar pentru că unii o vor, aşa cum nu putem să ne unim cu o Basarabie unde doar 23 la sută dintre cetăţeni se declară români.
Iar dacă dăm timpul puţin şi mai înapoi, suntem obligaţi să constatăm că Regele Mihai a colaborat cu comuniştii la 23 august 1944 şi a coabitat cu ei foarte bine mai bine de trei ani semnând o serie de decrete şi legi care numai democratice nu erau. De altfel, urmaşii acestora aveau să fie cei care i-au restituit proprietăţile Majestăţii Sale după 1989, motiv pentru care Regele Mihai s-a simţit întotdeauna mai bine lângă ei decât lângă preşedintele Traian Băsescu, de exemplu. Aşa că pe lângă un referendum, ne-ar mai trebui şi un rege. Regele Mihai, pe lângă faptul că este o personalitate controversată, mai are şi o vârstă înaintată. Cât depre Principesa Margareta, nimeni nu cred că şi-ar imagina-o pe tronul României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s