PICĂTURA DE OTRAVĂ: 2015 – Anul în care se va dezumfla balonul Iohannis?


Până la urmă, povestea a fost scrisă în stil dâmboviţean. Am reuşit să punem carul înaintea boilor. L-am ales preşedinte al României cu mult entuziasm pe Klaus Iohannis.

Reclame

Până la urmă, povestea a fost scrisă în stil dâmboviţean. Am reuşit să punem carul înaintea boilor. L-am ales preşedinte al României cu mult entuziasm pe Klaus Iohannis. Dar am uitat de necesitatea revizuirii Constituţiei. Ca să nu mai zic că am uitat complet de rezultatele referendumului din anul 2009. De care a uitat, de fapt, şi Traian Băsescu, principalul lui beneficiar. Noi, românii, am votat pentru un parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. În loc de asta am primit, la 9 decembrie 2012, un parlament la fel de bicameral ca şi precedentele, cu aproape 600 de membri.


Mandatul şeful statului a rămas unul de cinci ani, deşi toată lumea consideră că e mai bine ca alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale să se desfăşoare simultan. Dar şi atribuţiile preşedintelui sunt fie prea mici, fie prea mari. Depinde de simpatii şi de unde privim. Avem un stat de tip struţo-cămilă, care nu are nici regim prezidenţial, dar nici regim parlamentar. Suntem semi. Câte ceva din toate. Atât cât să fie oricând posibilă izbucnirea unui scandal.
Pentru cei care nu-şi mai amintesc, a existat chiar şi o comisie parlamentară specială de revizuire a Constituţiei. În fruntea ei a fost desemnat un politician care era atunci pe cai mari. Dar care acum nu vorbeşte decât pentru a-şi exprima ranchiuna şi dezamăgirea că nu s-a ales cu ce crede el că ar fi meritat. De Crin Antonescu e vorba. Şi a făcut Antonescu şi compania o frumuseţe de Constituţie. Numai că nu a mai fost dezbătută şi votată în Parlament. A rămas la sertar. USL s-a destrămat, Crin Antonescu a pierdut toate bătăliile, Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni. Unde, foarte curând, va constata că este un spectator. Victor Ponta şi guvernul îşi văd de treabă, liberalii sunt cam nemulţumiţi că Iohannis nu-i sprijină mai categoric pentru a pune piciorul în Palatul Victoria, iar bietul preşedinte îi are alături doar pe consilierii pe care şi i-a adus alături. Poporul Facebook, aşa cum l-a luat în braţe, aşa o să-l şi abandoneze, dacă nu vede niciun gest hotărât de asanare a clasei politice. Şi n-o să vadă. Pentru că Iohannis, la Cotroceni, e chiar mai mut decât în campania electorală. Dacă se poate imagina aşa ceva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s