Un post american de radio susţine că România este o ţară devastată de sărăcie şi de corupţie


Președintele Klaus Iohannis are nevoie „să lucreze în tandem” cu şefa DNA Laura Codruţa Kövesi pentru a înregistra progrese în lupta împotriva corupției, comentează postul american de radio NPR.


„Este o moştenire greu de depăşit, dar există semne că ţara încearcă să ia un nou start” în această luptă care durează de ani de zile, aprecia sâmbătă pe site principalul post american noncomercial, fostul National Public Radio.
Potrivit postului american, România este una dintre cele mai sărace şi corupte ţări din Europa.
Kovesi a declarat, la București, pentru Soraya Sarhaddi Nelson de la emisiunea „Parallels” a postului american, că agenţia pe care o conduce a trimis 890 de inculpaţi în judecată, inclusiv foşti miniştri, parlamentari şi chiar pe fostul frate al fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi pe şeful unităţii de investigaţii pentru crimă organizată şi terorism.
„Este încurajator pentru poporul român să vadă că acţionăm, că autorităţile funcţionează bine”, afirmă Kövesi, adăugând că „acest lucru conduce la o consolidare a încrederii în instituţii şi încurajează totodată şi mai mulţi oameni să depună plângeri”.
Şefa DNA recunoaşte faptul că flagelul corupţiei este „profund înrădăcinat în mentalitatea românească”, subliniază postul.
Atât ea, cât şi alţi reprezentanţi ai luptei împotriva corupţiei sunt de părere că această atitudine s-a dezvoltat în anii de după căderea comunismului, o perioadă în care aplicarea legii era slabă şi existau numeroase posibilităţi ca politicienii şi oamenii de afaceri să facă bani de pe urma trecerii la ecomia de piaţă, adaugă NPR.
„În perioada de tranziţie corpurile care aplicau legea erau slabe şi până poliţiei îi era frică să iasă pe stradă”, declară pentru NPR Monica Macovei, europarlamentar şi o activistă anticorupţie vocală. În opinia sa, un sistem judiciar şi direcţia condusă de Kövesi – independente – îi obligă pe politicienii români să fie mai „responsabili”, un lucru pe care publicul român îl cere ca pe o „răzbunare”.
„Sunt profund îngrijorată, dar nu vreau să-l dezamăgesc pe el sau pe oricine altcineva. Îi doresc să fie puternic şi să nu asculte de cei din partide, deci îi doresc să nu asculte aceste voci care vin din trecutul întunecat”, a declarat Macovei referindu-se la Iohannis, adăugând că noul preşedinte şi-a asumat în scris zece măsuri privind eradicarea corupţiei şi asiguarea transparenţei.
Mulţi locuitori din Sibiu, oraşul natal şi al cărui primar a fost, cred că Iohannis poate reuşi, mai scrie NPR, citându-l pe pastorul luteran din oraş Kilian Doerr, care a declarat că atunci când etnicul german a fost ales primar, în urmă cu 14 ani, un şofer de taxi a spus că „acum putem lăsa toate uşile deschise, nimeni nu va mai fura nimic”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s