Să nu aşteptăm minuni în 2015 de la Klaus Iohannis!


Toată lumea se întreabă cum va arăta anul 2015 pentru români. Dar şi ce se va întâmpla în lume. Dacă evoluţia evenimentelor pe plan internaţional va fi de bine sau de rău pentru noi.
Sondajele de opinie arată că românii sunt optimişti în privinţa viitorului, având o mare încredere în preşedintele Klaus Iohannis, beneficiar al unei cote de popularitate uriaşe. Numai că şeful statului are atribuţii limitate, prin Constituţie, care nu-i permit să intervină direct în viaţa de zi cu zi a românilor. Şi, în plus, are la dispoziţie o clasă politică de o calitate modestă. Inclusiv în Partidul Naţional Liberal, pe care speră să-l vadă ajuns la guvernare. În realitate, liberalii nu se grăbesc să preia guvernul. Încă nu au terminat treaba cu unificarea PDL şi PNL şi vor ca socialiştii să se afunde şi mai mult în rahat, pentru a-şi maximiza scorul la alegerile parlamentare din 2016. Iar dacă s-ar schimba majoritatea parlamentară, în buna tradiţie dâmboviţeană, nu vor fi mari schimbări în actul de guvernare. Pentru că, de fapt, PSD nici nu guvernează cu măsuri de stânga.
Ceea ce ne trebuie şi e absolut necesar e o înnoire a clasei politice şi o continuare a activităţii de combatere a corupţiei la nivel înalt. Rămâne de văzut dacă Klaus Iohannis va găsi sprijin politic pentru aşa ceva. Pentru că în marile afaceri de corupţie post-decembriste sunt băgaţi, unii lângă alţii, politicieni de toate culorile.
În materie de politică externă, Klaus Iohannis a dovedit până acum că ştie nemţeşte. Nu e puţin lucru, dar nici cine ştie ce. O să-l vedem la treabă la Consiliul European, în relaţia cu Republica Moldova şi cu Rusia şi, bineînţeles, în atitudinea pe care o va avea faţă de Unchiul Sam. Pentru Iohannis, politica externă e o chestie foarte simplă. Ţinem aproape de aliaţii noştri, nu deschidem gura fără să-i întrebăm ce să spunem şi totul va merge ca uns. Să vedem dacă, având o astfel de poziţie, nu va reuşi nimeni să ne încurce.
În tot cazul, 2015 nu arată prea bine. Chiar dacă avem un preşedinte nou şi o atmosferă mai destinsă la Cotroceni. Sfatul nostru e să nu fiţi prea optimişti, ca să nu deveniţi prea pesimişti, şi să mergeţi pe ideea „prin noi înşine”, mai degrabă decât să aşteptaţi minuni de la Klaus Iohannis.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s