PICĂTURA DE OTRAVĂ: Va fi 2015 anul păcii sau anul războiului?


Doctrina militară înnoită a Rusiei, adoptată vineri de preşedintele Vladimir Putin, ne plasează destul de sus în ierarhia preferinţelor Moscovei în cazul necesităţii unor lovituri militare.

Reclame

Doctrina militară înnoită a Rusiei, adoptată vineri de preşedintele Vladimir Putin, ne plasează destul de sus în ierarhia preferinţelor Moscovei în cazul necesităţii unor lovituri militare. Pentru că Rusia socoteşte scutul antirachetă american, din care o componentă este instalată la Deveselu, în inima Olteniei, o ameninţare potenţială pentru securitatea ei. Tot ameninţări sunt considerate extinderea NATO către graniţele Rusiei, instalarea de arme în spaţiu şi instalarea de arme strategice convenţionale de precizie în Europa.


Să insistăm puţin pe ceea ce ne-ar putea durea pe noi mai rău. Adică pe argumentele ruşilor atunci când vine vorba de scutul antirachetă. Pentru ei, acest scut subminează stabilitatea globală existentă la această oră şi balanţa de putere în privinţa capabilităţilor rachetelor nucleare.
În privinţa armelor nucleare de care dispune, doctrina militară rusă prevede că rolul lor principal este acela de a descuraja inamicii potenţiali să atace ţara, dar ele pot fi utilizate şi în cazul unui atac nuclear sau convenţional care pune în pericol existenţa Rusiei. Ceea ce înseamnă că Moscova nu exclude varianta în care va folosi prima arma nucleară, dacă liderii de la Kremlin socotesc că numai aşa pot salva Rusia.
Încă nu este totul pierdut dacă americanii şi ruşii renunţă la limbajul războinic şi se aşează la masa tratativelor. Mutarea pe care ruşii nu o vor accepta cu niciun chip este intrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică. Iar aderarea la NATO a unei ţări slăbită economic, cu o clasă politică dominată de corupţie şi cu o zonă întinsă pe care guvernul central nu o controlează ar fi o gafă de proporţii pe care nu cred că SUA o vor face.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s