PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ion Iliescu are mâinile mânjite cu sânge


Ion Iliescu ştie una şi bună. El a venit la conducerea României pe valul Revoluţiei din decembrie 1989. Nu el a fost generatorul schimbării, ci poporul l-a purtat pe braţe până a ajuns în fruntea ţării.

Reclame

Ion Iliescu ştie una şi bună. El a venit la conducerea României pe valul Revoluţiei din decembrie 1989. Nu el a fost generatorul schimbării, ci poporul l-a purtat pe braţe până a ajuns în fruntea ţării.

ion-iliescu-2
Realitatea, însă, e cu totul alta. A existat o mişcare populară care a contribuit la răsturnarea regimului Ceauşescu. Ea a început la Timişoara, pe 16 decembrie 1989, şi a continuat la Bucureşti, pe 21 decembrie. Între 16 şi 21 decembrie, Timişoara a fost singură. Ion Iliescu şi tovarăşii săi de luptă au stat la cutie. Au aşteptat să vadă cum evoluează lucrurile. Ion Iliescu era directorul Editorul Tehnice, cu sediul în Casa Scânteii. Mergea la serviciu şi tăcea chitic. Nu a semnat niciun protest, nu s-a solidarizat în niciun fel cu revoluţionarii de la Timişoara..
Pe 21 decembrie, Nicolae Ceauşescu a permis organizarea acelui miting uriaş din Piaţa Palatului. Mitingul s-a transformat în altceva decât au dorit autorităţile vremii. În Piaţa Romană şi în Piaţa Universităţii s-au format două pungi de rezistenţă. Cea din Piaţa Universităţii a rezistat vreme de câteva ore. Nu fără complicitatea celor interesaţi de o anumită evoluţie a evenimentelor. După lăsarea serii, s-a deschis focul. Au murit 50 de oameni, au fost răniţi peste 400, au fost arestaţi peste 1000. Ion Iliescu a fost absent. Nu a avut nicio legătură cu strada. El avea altă misiune şi nu era cazul să-şi pună pielea în saramură.
Pe 22 decembrie, dimineaţa, muncitorii de pe platformele industriale au pornit spre sediul Comitetului Central. Nicolae Ceauşescu a fost scos din sediul C.C. al PCR la bordul unui elicopter. Entuziasmul mulţimii era de nedescris. Toată lumea era fericită. Ion Caramitru şi Mircea Dinescu au inaugurat, la sediul televiziunii, revoluţia în direct. Pe acest fundal îşi face apariţia, în sfârşit, Ion Iliescu. Adus direct de la serviciu. Iliescu vorbeşte de întinarea nobilelor idealuri ale comunismului de către Nicolae Ceauşescu. Adică ideologia respectivă era bună, dar Ceauşescu era un criminal. Când apare la balconul din Piaţa Palatului (devenită Piaţa Revoluţiei) este huiduit de mulţime, care scandează “fără comunişti”. Adică oamenii din stradă, care înfruntaseră gloanţele în noaptea precedentă, au sesizat că, până la sistem, problema era una de oameni. Nu puteai să pleci la un drum nou cu indivizi cuplaţi prin mii de fire la vechiul sistem. Asta a fost prea mult pentru Ion Iliescu. În scurt timp avea să se deschidă focul. Întâi, mai timid, apoi tot mai puternic. Iliescu a dat ordin ca să se distribuie arme civililor. Acesta a fost începutul anarhiei. Ideea era ca strada să fie eliberată şi complotiştii să-şi poată face jocurile nestingheriţi. Cine nu pleca de bunăvoie risca să fie împuşcat. Din greşeală sau cu intenţie. Teroriştii erau peste tot. Cel puţin aşa susţinea Ion Iliescu. Numai că anchetele ulterioare nu au găsit nici măcar un terorist. Nici român şi nici străin. Biblioteca Centrală Universitară şi Palatul Regal au fost lovite cu proiectile de pe tancuri şi incendiate. Deşi în interiorul lor nu se afla niciun terorist. Şi, oricum, nu cu tancurile se rezolva o astfel de problemă. Peste 1000 de oameni aveau să moară, în câteva zile, în lupta cu duşmanul nevăzut.
Atmosfera de teroare de pe stradă a ajutat noile autorităţi să tranşeze rapid şi soarta lui Ceauşescu. Mitraliat la zidul unei unităţi militare din Târgovişte după un proces care a durat o oră, încălcând toate normele juridice. Ca un fapt divers, să ne reamintim că decretul de convocare a Tribunalului Militar Excepţional a fost semnat de Ion Iliescu într-o toaletă de la Ministerul Apărării Naţionale. În calitate de preşedinte al Frontului Salvării Naţionale, funcţie pe care nu o deţinea în acel moment. Dar nu avea nicio îndoială că o va deţine.
În concluzie, nu avem niciun motiv să-l vedem pe Ion Iliescu altcumva decât a fost în acele zile fierbinţi. Un complotist, fără niciun fel de merite până în momentul alungării lui Ceauşescu din Comitetul Central şi care, apoi, a dat ordine care au dus la moartea inutilă a unui mare număr de oameni. Mult mai mulţi decât cei care au murit până în 21 decembrie. A inventat afacerea cu teroriştii, a dat arme civililor, a regizat procesul lui Ceauşescu, s-a înconjurat de indivizi dubioşi, nu a permis accesul la putere al foştilor deţinuţi politici, a confiscat revolta populară.

Un gând despre „PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ion Iliescu are mâinile mânjite cu sânge

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s