PICĂTURA DE OTRAVĂ: După 25 de ani, Securitatea e cu noi!


Senatul a aprobat, vineri, aproape în unanimitate, Legea securităţii cibernetice. Senatul este cameră decizională.

Reclame

Senatul a aprobat, vineri, aproape în unanimitate, Legea securităţii cibernetice. Senatul este cameră decizională. Pentru a intra în vigoare, actul normativ mai are nevoie să treacă un singur prag: semnătura preşedintelui României. Suntem chiar curioşi să vedem cine va semna. Fie preşedintele Traian Băsescu îşi va încheia prea îndelungata şedere la Cotroceni cu un gest ruşinos, fie îi va lăsa această „plăcere” lui Klaus Iohannis.


Legea permite, în esenţă, tuturor organelor care se ocupă de supravegherea populaţiei şi a instituţiilor ce funcţionează pe aceste meleaguri (şi veţi vedea imediat cât sunt de multe aceste instituţii) să accese motivat orice informaţii doresc din serverele companiilor de internet şi de telefonie. Nu este necesar un mandat judecătoresc şi nici nu se spune nicăieri în cuprinsul legii cum trebuie să arate acea cerere motivată.
Cel mai controversat articol din legea respectivă, numărul 17, stabileşte că printre atribuţiile deţinătorilor de infrastructuri cibernetice (termen definit vag în lege drept infrastructuri din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţii, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice) se numără şi: „să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, SIE, STS, SPP, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării”. Dacă am numărat noi bine, nu mai puţin de nouă instituţii pot să intre cu bocancii în vieţile noastre.
Sigur că acest tip de legislaţie este inspirat sau sugerat de partenerii noştri de la Washington. Doar că ei au trecut prin Congres asemenea măsuri numai după atentatele devastatoare din 11 septembrie 2001. Atentate pentru care, până acum, nu a fost condamnat nimeni de un tribunal printr-o sentinţă definitivă. Iar singurul care ar fi putut să spună ceva mai mult, Osama bin Laden, a fost lichidat printr-o operaţiune de comando în Pakistan.
La noi nu este vorba decât de reminiscenţele securiste. De obiceiul organelor de a privi adânc în vieţile noastre. De a vedea ce vorbim, ce mâncăm, cu cine ne iubim şi de ce, ce bancuri mai zicem şamd. În general, de a supraveghea tot ce mişcă sub soare.
Sigur că s-ar putea spune că dacă nu ai nimic de ascuns, de ce ţi-ar păsa de o astfel de lege? Foarte simplu. Nu ne place să ne simţim controlaţi 24 de ore din 24 ore. De o armată de indivizi plătiţi cu lefuri grase. Din banul public. O astfel de legislaţie este un pumn în gura fragilei libertăţi de pe meleagurile noastre. Iar obiectivul ei este de a-ţi băga frica în oase. De a nu uita nicicând, în orice poziţie te-ai afla, că BIG BROTHER e cu ochii pe tine. De a nu ieşi din rând fără aprobare. De a-ţi pune frână singur la orice posibilă iniţiativă care iese din tiparul general acceptat.
Foarte bine fac clujenii care vor protesta împotriva acestei legi aberante chiar în ziua şi la ora învestirii noului preşedinte al României. La Cluj s-a protestat masiv şi în favoarea românilor din străinătate, împiedicaţi să voteze de un Guvern care lucra pe faţă pentru candidatul Victor Ponta. Dacă atunci clujenii nu au rămas singuri, de ce ar rămâne acum?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s