PICĂTURA DE OTRAVĂ: Greu e să iei un doctorat, dar mai greu e să renunţi la el!


Deposedarea lui Victor Ponta de titlul de doctor în ştiinţe juridice, obţinut în mod fraudulos, se dovedeşte o operaţiune mai complicată decât părea la prima vedere. Premierul a solicitat Universităţii Bucureşti, printr-o scrisoare adresată Rectoratului, să-i retragă titlul de doctor. Dar nu şi-a asumat explicit plagiatul. A dat-o cotită, în binecunoscutul stil dâmboviţean. Ponta nu mai vrea acest titlu pentru ca discuţiile din spaţiul public să nu impieteze asupra reformelor din sistemul educaţional.

Universitatea s-a adresat Ministerului Educaţiei. Ea a invocat în cererea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta decizia propriei Comisii de Etică. Aceasta a stabilit că lucrarea lui Ponta este, în mare măsură, un plagiat.
Consiliul Național de Etică, subordonat Ministerului Educaţiei, a decis pe 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.
Pe data de 20 iulie 2012, Comisia de Etică a Universității din București a decis că Victor Ponta a plagiat intenționat, găsindu-se pasaje copiate pe 115 pagini din cele 297 (și anume teza excluzând prefața lui Adrian Năstase și anexele).
Aşa că bulibăşeala este mare de tot. Este limpede că Victor Ponta a copiat din alte texte. Că a copiat pe rupte. Bine, de fapt nu a copiat. Pentru că alţii sunt cei care i-au redactat lucrarea. Aşa spun gurile rele. Ponta era deja politician şi nu avea timp de fleacuri. Cum conducătorul lucrării de doctorat a fost chiar Adrian Năstase, premierul din acea vreme, nimeni nu putea rezista unei rugăminţi venită din partea prim-ministrului.
Ministerul Educaţiei nu poate retrage titlul de doctor la cerere. Dar nu-l poate retrage nici pe baza cererii Universităţii, fiindcă are o decizie contrară a Consiliului Naţional de Etică. Cel mai logic ar fi ca acest Consiliu Naţional de Etică să se întrunească din nou, să-şi toarne cenuşă în cap şi să recunoască că, prima dată, a executat o comandă politică. Dar nu devin ei apoi tocmai buni de anchetat penal? Iar ancheta penală ar putea ajunge uşor şi la Victor Ponta (care, sărmanul, nu a ştiut că a fost tras în piept tocmai de oamenii puşi de Adrian Năstase să-l facă doctor) şi chiar şi la mentorul său. Aceasta ar fi o distracţie pe care nu mulţi oameni din mediul universitar (unde nu chiar totul e după lege) şi-o doresc.
12 people reached
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s