OPINII: Românii nu vor să audă de Rusia


La capitolul relaţii cu Rusia, mai toţi românii au o reţinere. Un sondaj INSCOP, realizat recent, arată că numai 5,2 la sută dintre români se pronunţă pentru o alianţă cu Rusia. Cei mai mulţi români ştiu că România trebuie să-şi menţină direcţia către Vest. De altfel, ţara noastră este un aliat strategic al Statelor Unite şi un membru NATO apreciat. Iar în plan economic, România face parte din Uniunea Europeană şi toate proiectele de dezvoltare sunt îndreptate către Occident.
Poziţia românilor faţă de Rusia are, ca suport, istoria, pe de o parte, şi, pe de altă parte, comportamentul agresiv al Moscovei faţă de Ucraina şi nu numai. Pe vremea lui Stalin, Rusia ne-a răpit Basarabia, în urma unei înţelegeri cu Hitler, şi nordul Bucovinei. După momentul 23 august 1944, sute de mii de militari români au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie şi trimişi în lagăre de muncă din Siberia. Iar astăzi Rusia are un comportament arogant, de mare putere, şi pune sub semnul întrebării graniţele postbelice, reprezântând o ameninţare reală pentru toate ţările democratice.
Majoritate covârșitoare a românilor consideră că țara trebuie să îndrepte că Uniunea Europeană și NATO, și că Statele Unite au influențat cel mai bine traseul României în cei 25 de ani de la căderea comunismului, potrivit unui barometru Inscop Research.
Întrebați ce direcție ar trebui să urmeze România din punct de vedere al alianțelor, 86,1% dintre respondenți au indicat Vestul (UE, NATO), în timp ce 5,2% au precizat Estul (Rusia).
O altă întrebare din barometru se referă la țara care a influențat cel mai mult destinul României la 25 de ani de la Revoluția din 1989.
Aproape 37% dintre respondenți au precizat că Statele Unite ale Americii au influențat cel mai bine evoluția României.
Clasamentul țărilor care au influențat în bine România în ultimii 25 de ani este completat de Germania (18,4%), Franța (4,4%), Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%), Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă țară, în timp ce 25,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare, potrivit Agerpres.
Barometrul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie. Volumul eșantionului a fost de 1.076 de persoane. Sondajul a fost realizat la domiciliul respondenților și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s