Ioan Talpeş recunoaşte existenţa unor centre secrete CIA în România


TALPEŞ SUSŢINE CĂ L-A INFORMAT PE ION ILIESCU DESPRE EXISTENŢA ACESTOR CENTRE.

Reclame

TALPEŞ SUSŢINE CĂ L-A INFORMAT PE ION ILIESCU DESPRE EXISTENŢA ACESTOR CENTRE

talpes

Ioan Talpes, fost sef al Serviciilor de Informatii Externe, este primul oficial roman de rang inalt care confirma existenta cel putin a unei inchisori CIA in aceasta tara, scrie cotidianul german Der Spiegel.
Acesta ar fi declarat pentru Spiegel online ca in Romania a existat o astfel de inchisoare de tranzit, posibil chiar doua, in care „este probabil sa fi fost inchise persoane si tratate intr-o maniera inumana” intre anii 2003-2006, inainte de a fi mutate in alte locuri.
Ioan Talpes este primul oficial roman care confirma informatiile care apar in raportul prezentat saptamana trecuta in Senatul american referitor la existenta inchisorilor CIA. Mai multe guverne succesive de la Bucuresti au negat ani de zile aceste zvonuri, chiar si dupa aparitia raportului de saptamana trecuta, comenteaza cotidianul german.
Ioan Talpes a mai declarat ca amplasamentul inchisorii de tranzit ar fi fost stabilit dupa discutii detaliate cu autoritatile romane si ca el ar fi purtat discutii continue cu oficiali CIA si ai armatei americane legate de o stransa cooperare cu Romania. Principalul scop al acestor conversatii a fost intotdeauna acela de a da CIA posibilitatea sa isi desfasoare activitatile, a spus fostul sef SIE pentru sursa citata.
Insa Talpes a negat ca ar fi stiut unde au fost amplasate centrele CIA sau ce s-ar fi petrecut in ele si a precizat ca Romania „nu a avut niciun interes sa stie ce facea CIA acolo”.
Fostul sef SIE a mai spus ca negocierile s-ar fi purtat pentru a demonstra dorinta Romaniei de a coopera in vederea admiterii in NATO, ceea ce s-a intamplat in martie 2004.
„E treaba americanilor ce s-a intamplat in acele locatii”, a precizat Talpes.
Fostul presedinte Ion Iliescu, al carui consilier pe probleme de securitate a fost Ioan Talpes, a negat saptamana trecuta existenta inchisorilor CIA. Totusi, Ioan Talpes ar fi declarat ca l-a informat personal pe Ion Iliescu in perioada 2003-2004 ca americanii desfasoara „anumite activitati” pe teritoriul Romaniei, informeaza cotidianul german.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s