PICATURA DE OTRAVĂ: Ion Iliescu, lovit de amnezie!


La ora la care scriam editorialul de ieri, Ion Iliescu nu dăduse nicio declaraţie pe tema centrelor de detenţie secrete ale CIA din diverse ţări. Între timp, Iliescu a vorbit. Pentru a nu spune nimic. El le-a zis jurnaliştilor că nu ştie nimic. Că nu a dat niciodată vreo aprobare pentru un astfel de centru pe teritoriul României. Iliescu cere dovezi. Păi în afară de ordinul prezidenţial semnat de George W. Bush, la doar câteva zile după atacurile din 11 septembrie 2001, prin care CIA era autorizată să captureze şi să interogheze persoanele suspectate de implicare în acţiuni teroriste, nu există niciun document. Doar nu-şi imaginează cineva că barosanii de la CIA încheiau contracte cu liderii ţărilor unde înfiinţau puşcării secrete.
Situaţia României este următoarea. Au existat mai multe investigaţii de presă, dar şi o anchetă la nivelul Comisiei Europene, care au sugerat că România a fost gazda unui centru secret CIA. Ai noştri politicieni au lucrat profesionist. Au înfiinţat o comisie parlamentară. Care a ajuns la concluzia că nu există mărturii sau documente care să ateste existenţa unei puşcării CIA. Păi cum era să existe aşa ceva?
Părerea mea este că Ion Iliescu nu ştie cam multe lucruri. Dacă-l întrebi, habar nu are de ce au murit atât de mulţi oameni după 22 decembrie 1989. Nici cum de a ajuns tocmai el, directorul Editurii Tehnice, în fruntea echipei care a purces la demolarea economiei României cu o viteză uluitoare. Nu ştie, desigur, nici cum de, în timp ce el a rămas sărac şi cinstit, atâţia apropiaţi promovaţi de el au devenit nişte îmbuibaţi din afaceri cu statul. Nu ştie nici de ce vorbea de o insurecţie de tip legionar pe străzile Bucureştiului, în iunie 1990, şi nici de ce i-a chemat pe mineri pentru a-i lua la ciomege pe oponenţii săi.
Cel mai toxic personaj din istoria post-decembristă a României se încăpăţânează să nu ştie nimic. Sau, când îşi mai aduce aminte de câte ceva, să vândă castraveţi la grădinari. Păcat că niciun dosar al lui Iliescu nu a ajuns în instanţă. Păcat de sîngele vărsat în decembrie 1989 de tinerii care habar n-aveau ce i se pregăteşte României.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s