PICĂTURA DE OTRAVĂ: Cum ne-am apăra noi de ruşi cu mai mulţi bani alocaţi Armatei


Din când în când apar discuţii, în spaţiul public, despre insuficienţa fondurilor alocate Armatei. Se invocă actuala situaţie internaţională. E vorba de politica agresivă a Rusiei, de situaţia din Ucraina, de tensiunile din Transnistria. Suntem, cum s-ar spune, cu Rusia la uşă. Şi noi ce facem? Ne prefacem că nu ne pasă şi lăsăm lucrurile în plata Domnului. Printre adepţii acestei teorii se numără preşedintele Traian Băsescu, generalul Constantin Degeratu şi chiar şi premierul Victor Ponta.
Premierul a spus chiar astăzi, cu o doză de regret în glas, că delegaţia FMI şi a Comisiei Europene, prezentă la Bucureşti, nu a putut să fie de acord cu mărirea alocaţiilor bugetare pentru Armată. Aceasta ar fi o problemă care nu poate fi soluţionată decât de Consiliul European. Organism în care suntem reprezentaţi de şeful statului. Adică Guvernul se spală pe mâini şi aruncă pisica în curtea Cotroceniului.
Generalul Degeratu susţine că, la actualul nivel al dotărilor, Armata Română nu poate face faţă unei agresiuni. Până să vină NATO (celebrul articol 5) trebuie să ne ajutăm singuri. Dar nu vă supăraţi că vă întrebăm, domnule general, câţi bani ar trebui alocaţi Armatei ca să ne putem descurca singuri vreo 24 de ore în faţa unei agresiuni? Să nu ne mai ascundem după degete. Agresorul ar fi Rusia, nu-i aşa? Dumneavoastră vă uitaţi la programul de înarmare al Moscovei şi la dimensiunea colosală a cheltuielilor lor militare? Noi şi dacă am da toţi banii de la buget la Armată şi tot am constata că distanţa dintre armata noastră şi cea rusească creşte enorm. Desigur, în defavoarea militarilor noştri.
Dar nu putem să dăm toţi banii la Armată. Pentru că atunci ne-ar muri bătrânii de foame şi de boli. Şi nu am mai avea spitale publice. Şi nici şcoli. Şi tot aia ar fi dacă ne-ar ataca ruşii.
Cei care insistă pe creşterea rapidă a bugetului militar fac, de fapt, o propagandă discretă achiziţionării de echipament militar american. Totul este o afacere. Americanii vor să facă şi ei un business. Dacă tot suntem sub protecţia lor, măcar să ne vândă şi nouă câte ceva. Nu chiar armament ultramodern, pentru că nu avem bani de aşa ceva, dar măcar nişte avioane second-hand sau ceva echipamente electronice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s