Un iranian a fost condamnat la moarte pentru o postare pe Facebook


Un blogger în vârstă de 30 de ani din Iran a fost condamnat definitiv la moarte pentru „insultarea profetul islamului” pe Facebook, atrăgând atenția luptătorilor pentru drepturile omului din întreaga lume.
Pe 24 noiembrie 2014, Curtea Supremă a Iranului a emis o decizie de condamnare în cazul lui Soheil Arabi, deschizând calea pentru executarea lui.
Un tribunal din Teheran l-a condamnat în luna august pentru „insultarea profetului”, referință făcându-se la profetul Mahomed. Acest delict este pedepsit, în Iran, cu moartea. Echipa de avocați ai lui Arabi a cerut instanței suspendarea pedepsei cu moartea și revizuirea cazului.
„Este pur și simplu șocant că cineva ar trebui să fie spânzurat, din cauza unor înregistrări pe Internet care sunt considerate a fi ofensatoare sau jignitoare”, a declarat Eric Goldstein, deputat al Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. „Iranul ar trebui să revizuiască urgent codul penal pentru a elimina dispozițiile care incriminează exprimarea pașnică liberă, mai ales atunci când acestea sunt pedepsite cu moartea”, a adăugat Eric Goldstein.
Vahid Moshkhani, avocatul lui Soheil Arabi, a declarat, pentru Human Rights Watch, că, în loc să suspende verdictul instanței inferioare, Curtea Supremă de Justiție din Iran a adăugat încă un punct incriminatoriu, Arabi fiind învinuit și de „răspândirea murdăriei pe pământ”. În plus, pe lângă o posibilă condamnare la moarte, Curtea a blocat, de asemenea, posibilitatea de amnistie în cazul iranianului.
Potrivit Amnesty International, cazul lui Arabi nu este unicul de acest fel. Acesta este al doilea caz când un iranian a fost condamnat la moarte pentru insultarea profetului Mahomed. În august, un inginer pe nume Rouhollah Tavana a fost condamnat la moarte, după ce l-ar fi insultat pe profet într-un clip video. Amnesty International a solicitat guvernului să pună capăt urmăririi penale a lui Arabi și să îl elibereze imediat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s