PICĂTURA DE OTRAVĂ: Va trece Guvernul Ponta proba Bugetului?


Misiunea de experţi a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene tocmai a sosit la Bucureşti. Vor urma negocieri dure pe proiectul de buget, care trebuie să se încheie până la 10 decembrie. După care bugetul va fi aprobat în şedinţă de Guvern şi va fi înaintat Parlamentului.
Premierul Victor Ponta se arată optimist. El susţine, într-o postare pe contul său de Facebook, că aprobarea bugetului este “o șansă și o miză personală uriașă.” El afirmă că promisiunile făcute în campania electorală nu au fost pomeni electorale: “Pe de o parte, pot să dovedesc, chiar dacă tardiv, câteva lucruri esențiale: nu se schimbă cota unică, nu cresc taxe și impozite, măsurile deja adoptate – atât cele economice privind CAS și scutirea de impozit a profitului reinvestit, cât și cele sociale – sunt perfect sustenabile și nu pomeni electorale.”
Guvernul ar trebui să detalieze sursele de finanţare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale şi pentru majorarea pensiilor, promise de guvern înainte de alegeri.
Potrivit declaraţiilor membrilor guvernului, pensiile ar urma să crească cu 5% la 1 ianuarie 2015, iar indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap ar fi majorate cu 16%. Tot de la începutul anului viitor era programat ca salariul minim brut pe economie să ajungă la 975 lei, de la 900 lei în prezent. Şi alocaţiile pentru 500.000 de copii care provin din familii cu venituri reduse ar fi trebuit să fie dublate.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a mai declarat înainte de alegeri, printre altele, că se vor purta discuţii cu instituţiile internaţionale, astfel încât de la 1 ianuarie 2015 să poată fi operată o creştere decentă a salarizării în sistemul bugetar.
Potrivit Comisiei Europene, guvernul ar trebui să găsească pentru 2015 o sumă de 10 miliarde de lei, doar pentru echilibrarea măsurii de reducere a CAS
Guvernul va negocia cu experţii FMI şi CE, care sosesc marţi la Bucureşti, un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmând să fie utilizat exclusiv pentru armată şi co-finanţare, dar şi la acest nivel sunt necesare măsuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s