PICĂTURA DE OTRAVĂ: Frica de cutremur ţine fix trei zile. De miercuri încolo chefuim!


România a fost lovită aseară, la ora 21.14, de un seism relativ puternic. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,7 grade şi a fost resimţit timp de aproximativ 20 de secunde în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Bucureştiul. Specialiştii spun că neobişnuit a fost faptul ca seismul s-a produs la o adâncime mai mică decât cea obişnuită pentru cutremurele vrâncene, respectiv la 39 de kilometri.
Site-ul specializat în predicţii de cutremure world-earthquakes.com, care lucrează cu algoritmi matematici de mare complexitate, estimează că în România s-ar putea produce, până la sfârşitul acestui an, un seism cu o magnitudine de peste 6,5 grade. Iar dacă nu se va întâmpla acum, seismul cel mare va veni în 2015 sau 2016.
Mai întâi de toate, să vedem ce s-ar întâmpla la Bucureşti în cazul unui mare cutremur. Reţelele telefonice fixe şi mobile vor ceda pentru mai multe ore. Curentul electric şi gazele vor fi întrerupte. Drumurile vor fi blocate din cauza şoferilor care se vor năpusti la maşini pentru a ajunge în diverse puncte din oraş sau, pur şi simplu, pentru a încerca să se îndepărteze de zonele cu clădiri înalte. Se vor înregistra mai multe replici, unele dintre ele putând avea peste 5 grade. Unele clădiri vor suferi avarii grave sau chiar se vor prăbuşi, prinzând o mulţime de oameni în interior.
În aceste condiţii dificile, e clar că nu ne putem baza pe autorităţi pentru câteva zile. Solicitările vor fi prea numeroase, iar posibilităţile de intervenţie mult prea mici. Este necesar să ne imaginăm ce putem face singuri pentru a supravieţui minimum 72 de ore fără ajutor extern. Pentru asta s-au creat o mulţime de site-uri unde găsim sfaturi pentru situaţii de urgenţă.
Imbecilitatea celor care ne conduc, la nivel naţional şi local, este aceea că nu se fac niciun fel de exerciţii serioase de alarmare. Nimeni dintre dumneavoastră nu poate spune unde a pregătit primăria locală spaţii pentru găzduire temporară, dotate cu hrană, apă şi saci de dormit. Pot fi folosite pentru aşa ceva staţiile de metrou? Dar şcolile? Nimeni nu ştie dacă în centrele urbane vor fi impuse restricţii de circulaţie pentru automobilele personale, pentru a facilita accesul ambulanţelor şi maşinilor de pompieri. Nimeni nu are habar dacă clădirile aflate în pericol vor fi demolate sau reparate vreodată, înainte de a fi puse la pământ de un cutremur. Nimeni nu estimează numărul răniţilor care necesită spitalizare şi cum se vor descurca spitalele. Există rezerve suficiente de medicamente, de hrană şi apă pentru aşa ceva? Există suficient personal medical specializat în intervenţii de urgenţă?
Nimeni nu ştie nimic, oameni buni, pentru că trăim în România. O ţară cum alta nu mai există pe planetă. O ţară unde minunile ţin trei zile şi cam tot atâta şi frica de cutremur. O ţară unde primarii schimbă mereu borduri şi trotuare, pun bănci din metru în metru şi ne zăpăcesc cu panseluţe şi zambile care ne fac cu ochiul de pe marginea drumului.
Peste câteva zile se aprind luminile de sârbători prin oraşe şi ne apucăm de cumpărături pentru Crăciun şi Anul Nou. Dă-l în mă-sa de cutremur! Doar n-o să ne stricăm noi sărbătorile pentru atâta lucru.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s