PICĂTURA DE OTRAVĂ: Strada fierbe, Ponta se piaptănă


În campania electorală pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale, vedeta incontestabilă, care a dominat scena, a fost Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosare grele şi nume mari de politicieni implicaţi au fost scoase la lumină. Televiziunile s-au întrecut în a mediatiza acest tip de evenimente, lăsând campania electorală în plan secund. De fapt, dacă ne referim strict la primul tur, nici emoţiile nu au existat deloc. Distanţa dintre primii doi competitori şi restul candidaţilor era atât de mare încât toată lumea era conştientă că nu se poate schimba nimic. Ponta şi Iohannis nu au stat faţă în faţă la vreo dezbatere şi nici nu au acceptat să se expună în compania celorlalţi.
Şi am ajuns în turul al doilea. În privinţa dezbaterilor, lucrurile sunt ca la început. Utilizând tot felul de tertipuri, candidaţii PSD şi ACL refuză, practic, să se întâlnească, preferând să facă pe rând turul releviziunilor. În locul confruntărilor directe nu mai avem, de această dată, acţiuni spectaculoase ale DNA. Locul acestora a fost luat de mitingurile de solidaritate cu situaţia românilor din diaspora. Pe 2 noiembrie, din cauza unei organizări defectuoase (pe care unii o cred şi intenţionată), românii din străinătate nu au putut vota pe cât au dorit. Programul de votare nu a fost prelungit şi, în câteva capitale din Occident, sute de români care au stat cu orele la coadă nu au avut posibilitatea să-şi exprime votul.
Pentru 16 noiembrie, guvernul promite o organizare mai bună. Mai multe ştampile şi mai multe cabine de vot. Dar nu şi mai multe secţii de votare. De altfel, Titus Corlăţean a demisionat din fruntea Ministerului de Externe în urmă cu puţin timp, invocând faptul că nu poate încălca legea, la presiunea Biroului Electoral Central, prin înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora.
În week-end-ul trecut, în mai multe oraşe din ţară (Cluj, Oradea, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Bucureşti) s-au desfăşurat manifestaţii cu participarea a mii de oameni. Ei au cerut demisia premierului Ponta şi a ministrului de Externe Corlăţean, consideraţi responsabili pentru situaţia de la secţiile de vot din diaspora de la primul tur de scrutin. Cu toate aceste ieşiri în stradă, situaţia pare bătută în cuie. Nici pe 16 noiembrie nu vor exista condiţii decente pentru ca românii din străinătate să-şi poată exprima opţiunile electorale. Este interesant să urmărim ce se va întâmpla, în aceste condiţii, din 17 noiembrie încolo.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s