PICĂTURA DE OTRAVĂ: Vladimir Putin face ce vrea muşchii lui!


După ce, miercuri, Vladimir Putin a afirmat că stilul dictatorial al lui Stalin, din timpul războiului, a făcut bine Rusiei, contribuind decisiv la înfrângerea Germaniei naziste, joi, Ţarul de la Kremlin a revenit cu o altă idee controversată referitoare la aceeaşi epocă istorică. El a spus că pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi sub numele de Tratatul de neagresiune dintre Rusia şi Germania, semnat în anul 1939, nu a fost un lucru rău. Putin a argumentat în sensul că Rusia nu dorea să intre în război şi acesta a fost motivul pentru care a semnat acel pact. Numai că documentul a avut şi o anexă secretă prin care cele două ţări îşi împart sferele de influenţă din Europa, cu un dispreţ total pentru graniţele existente la ora respectivă.
De remarcat că ieşirea lui Putin se petrece în contextul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea şi se află în spatele divizării de facto a Ucrainei, prin sprijinul acordat separatiştilor din regiunile Doneţk şi Lugansk. Legătura pe care noi o facem între evenimentele din 1939 şi din anii următori şi cele din 2014 nu trebuie să surprindă. Putin spune, practic, că graniţele pot fi fixate prin forţă şi că nimeni nu trebuie să se simtă în siguranţă. Să nu uităm şi că Moscova a lansat o cursă fără precedent de modernizare a arsenalului său nuclear, doctrina militară a ţării permiţând utilizarea acestui tip de armament în cazul în care Rusia se simte ameninţată de o agresiune iminentă. Iar liderii de la Kremlin interpretează apropierea NATO de graniţele sale (incluzând aici şi sistemul anti-rachetă american, care are o compnentă la Deveselu) ca o ameninţare care poate avea consecinţe greve asupra stabilităţii şi păcii mondiale.
Adevărul este că Rusia poate să facă aproape orice, atâta timp cât ţările din Uniunea Europa au interese diverse în zonă şi nu pot să ajungă la un punct de vedere comun. Germania, motorul Uniunii, are interese de afaceri foarte mari în relaţia cu Rusia, şi preferă un limbaj moderat, însoţit de o tactică de temporizare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s