PICĂTURA DE OTRAVĂ: Candidaţii pe care îi merităm!


Gata, mai sunt câteva ore şi scăpăm de o campanie electorală cam sărită de pe fix. Oficial, campania se încheie sâmbătă dimineaţa, la ora 7, cu 24 de ore înaintea deschiderii urnelor.
Nu a fost o campanie tipică din mai multe motive. Subiectele introduse pe agendă au fost altele decât cele ce ţin de atribuţiile şefului statului. Adică altele decât cele care rezultă din articolele din Constituţie dedicate funcţiei prezidenţiale. Am avut tema agentului acoperit SIE, care a fost şi procuror în acelaşi timp, am avut mega-dosarele de corupţie cu arestările aferente, am avut neamţul cu şase case şi trafic de copii, am avut, mai pe final, blonda urmărită la shopping de serviciile secrete, am avut candidatul care a intrat în cursă direct de la şefia unui serviciu secret ş.a.m.d. Pete de culoare care au făcut deliciul publicului. Dar care nu ne-au ajutat cu nimic să aflăm cum va fi condusă România şi de ce ar fi mai bine cu X decât cu Y. Favoriţii au evitat cu îndârjire să se întâlnească faţă în faţă, preferând fiecare să apară în emisiuni mai mult sau mai puţin aranjate. Iar astăzi, prin tradiţie, campania se încheia cu mitinguri de proporţii ale favoriţilor. Care, iată, nu s-au mai întâmplat.
Premierul Victor Ponta este dat ca favorit de toate sondajele de opinie, având un avans de 10-13 procente în faţa lui Klaus Iohannis. Ponta candidează din partea unei alianţe de centru-stânga, al cărei pilon principal este PSD. A fost acuzat că şi-a copiat teza de doctorat (premierul copy-paste), că a fost concomitent, în perioada 1997-2001, procuror şi ofiţer SIE, că îi acoperă pe corupţii din partid, că a forţat ieşirea PNL de la guvernare, pentru a scăpa de Crin Antonescu. Toate aceste acuzaţii, dar şi multe altele, nu i-au scăzut popularitatea, în faţa unui electorat destul de permisiv şi hotărât să dea o lecţie lui Traian Băsescu şi apropiaţilor acestuia.
Cel care-l va însoţi pe Victor Ponta în finală este Klaus Iohannis. Primar al Sibiului, Iohannis a reuşit să-l debarce pe Crin Antonescu de la conducerea PNL şi să îndrepte partidul către o fuziune cu Partidul Democrat Liberal. Nu este clar dacă cele două forţe politice vor rămâne împreună şi în cazul în care Iohannis va pierde bătălia cu Ponta. Iohannis le-a propus românilor un alt tip de abordare a politicii. Cu mai puţine cuvinte, cu mai puţine invective, cu mai multă seriozitate. Din păcate, discursul său a fost dinamitat în permanenţă de o propagandă pesedistă bine pusă la punct, care a săpat nonstop la temelia vieţii personale a lui Iohannis. Iar candidatul ACL; trebuie să recunoaştem, nu a găsit întotdeauna răspunsurile cele mai inspirate.
Pe podium va mai urca, cel mai probabil, în urma turului întâi din 2 noiembrie, şi Călin Popescu Tăriceanu. Politician experimentat, cu vechi state de servicii, fost premier şi preşedinte al PNL, el a ţinut aproape de Victor Ponta atunci când liberalii au plecat de la guvernare şi a fost recompensat cu postul de preşedinte al Senatului. I-a atras pe nemulţumiţii din PNL alături de el şi a format Partidul Liberal Reformator. O denumire greu de înţeles, pentru că este dificil de explicat ce se poate reforma la un partid cu tradiţiile şi istoria liberalilor. În conducerea PLR îi găsim pe mulţi din cei care au deţinut funcţii în Guvernul Ponta şi care visează să se reîntoarcă la Palatul Victoria. De altfel, motivul principal pentru care Tăriceanu s-a înscris în cursa pentru prezidenţiale a fost acela de a rupe din voturile Dreptei. Dacă el va obţine 7-8 la sută, misiunea se va considera îndeplinită şi Ponta va semna cu el un acord prin care PLR va fi cooptat la guvernare, cu speranţa câ între cele două tururi Tăriceanu îşi va îndemna sprijinitorii să-l voteze pe Ponta.
Elena Udrea, preferata lui Traian Băsescu, are o singură dorinţă. Să obţină mai multe voturi decât a obţinut Partidul Mişcarea Populară la alegerile europarlamentare. Adică peste 6 la sută. Cel mai probabil este că nu se va întâmpla asta. În ciuda eforturilor preşedintelui Traian Băsescu de a o transforma într-un fel de eroină, urmărită peste tot de serviciile secrete şi băgată cu forţa în afacerile frauduloase ale fostului ei soţ, Dorin Cocoş. Apropierea de Traian Băsescu este o mare problemă, iar electoratul, în afară de fanaticii preşedintelui, destul de puţini de la o vreme încoace, nu pare să aprecieze aşa ceva. Iar peste toate, electoratul român nu este pregătit să voteze un candidat-femeie, motiv pentru care nici Monica Macovei nu se va simţi prea bine, după votul de duminică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s