Mituri spulberate. Iată cum a fost manipulată istoria!


Se spune că Robert Peary este primul om care a ajuns la Polul Nord.
Adevărul este că celălalt membru al expediției, Matthew Henson, a făcut acest lucru. Deoarece Henson era de culoare, Peary a fost singurul încununat cu această realizare.
De fapt, povestea este mult mai încurcată. Primul om care a ajuns la Polul Nord a fost Cook. Grăbindu-se să ajungă acasă, după această expediție, a lăsat instrumentele care certificau acest lucru, asistentului său. Vaporul pe care se afla acesta s-a scufundat și odată cu el și instrumentele.
Mai târziu, alți exploratori au descoperit că descrierile lui Cook sunt reale și că el ar fi primul om care a ajuns la Polul Nord.

Se spune că marele Columb a murit în sărăcie. Acest mit dădea bine la public. Marele Columb a fost un ucigaș feroce. Masacrul efectuat de oamenii lui, sub ordinul său, a intrat în istorie. În realitate, el a murit foarte bogat, dar nemulțumit că nu primise 10% din valoarea prăzilor aduse.

Lindbergh este considerat primul om care a zburat deasupra Atlanticului. În realitate, înaintea sa, alți 84 de aviatori traversaseră Atlanticul. În 1919, Albert Read a fost primul care a traversat Atlanticul, cu opt ani înaintea lui Lindbergh. Totuși el rămâne în istorie, prin faptul că a traversat singur Atlanticul. La întoarcerea sa în New York, a fost așteptat de 4 milioane de persoane.

Magellan nu a făcut niciodată înconjurul lumii. El a fost omorât de către băștinașii din Filipine, când era foarte aproape de această performanță. În Malayezia, Magellan a cunoscut un sclav pe nume Enrique, care vorbea perfect spaniola și cunoștea toate rutele. Din echipajul lui Magellan de 236 de oameni, au mai rămas doar 18, care au fost călăuziți de către Enrique în drumul spre Spania, el cunoscând foarte bine rutele. Se pare că el este primul om care a făcut înconjurul lumii.

Leif Ericson, fiul temutului Erik cel Roșu, este acceptat ca fiind primul european care a ajuns în America. El a numit continentul Vineland, pentru că acolo creștea vița de vie. Primul european care a ajuns în America, în realitate, este tot un nordic, un islandez pe nume Bjarni. El plecase într-o expediție spre Groenlanda, însă s-a rătăcit și a ajuns în America.

Mitul prin care Columb a demonstrat că pământul e rotund este fals. Scriitorul american Irving, vorbește în scrierile sale despre faptul că însuși Columb credea că pământul are formă de pară. Încă din secolul al XIV lea, cu mult înaintea lui Columb, grecii vorbesc în scrierile lor despre faptul că Pământul este rotund. Columb a plecat în expediție pentru a demonstra că Asia e mult mai aproape decât se credea. A greșit și în această privință. El nici măcar nu a pus piciorul în America. Cel mai îndepărtat punct de Europa, atins de Columb, a fost Bahamas.

Thomas Edison este cunoscut ca fiind inventatorul a peste 1093 de invenții. Multe dintre aceste au fost inventate de colaboratori de ai săi. În ceea ce privește invenția becului electric, aceasta aparține lui Hamphry, care inventase cu 40 de ani înaintea lui Edison, becul electric. Mare problemă a acestui bec a fost că filamentul din carbon propus de el, nu rezista decât câteva ore și trebuia schimbat mai des.

Toată lumea știe că George Washington a fost primul președinte al SUA. Realitatea este alta. În timpul revoluției, Congresul american l-a ales președinte pe Peyton Randolph. Acesta l-a numit general al armatei pe Washington. Abia după opt ani el a fost ales președinte, fiind al cincilea, în ordine cronologică. Se știe că independența SUA este în 4 iulie 1774. În realitate războiul a mai durat 7 ani, după care, regele George al III lea a declarat independența.

Căpitanul Cook nu a descoperit Australia, în 1770. Australia era deja descoperită de către olandezii Abel Tasman și Drik Hartog. Cook nu a făcut decât să cartografieze coasta de est a continentului.

Napoleon a rămas în istorie ca fiind denumit micul caporal. În realitate, el avea înălțimea de 1,74 metri, cu mult peste media bărbaților din acea perioadă. Porecla a venit ca urmare a unui obicei din armata franceză, prin care superiorii își ironizau subalternii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s