PICĂTURA DE OTRAVĂ: Ce punem în locul şmecherilor din politica românească?


Primii patru inculpaţi din dosarul Microsoft au ajuns după gratii. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au arestat preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor DNA pe oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, pe Gabriel Sandu – fost ministru al Comunicaţiilor şi pe edilul de la Piatra Neamţ – Gheorghe Ştefan.
Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, potrivit DNA.
În comunicatul DNA sunt precizate și sumele pe care învinuiții le-ar fi cerut și obținut în cursul procedurii de achiziţie. Astfel, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:
– Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
– Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro,
– Dorin Cocoş – 9.000.000 euro.
În această dimineaţă asistăm la o nouă acţiune de amploare a procurorilor DNA. Principalul vizat este preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Silvian Ciupercă, un alt baron local PSD. Pecheziţiile sunt efectuate la sediile C.J. Ialomiţa, Spitalului Judeţean Ialomiţa şi Agenţiei de Dezvoltare Sud-Muntenia.
Ciupercă este acuzat pentru mai multe fapte de corupţie. El ar fi instigat un consilier al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii să întocmească în fals un raport de control la Spitalul Judeţean Ialomiţa. Într-un alt caz, Ciupercă a contribuit decisiv la trucarea unei licitaţii, în primăvara acestui an, prin care a fost atribuit fraudulos un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 495 de hectare, teren agricol aparţinând domeniului privat al Consiliului Judeţean Ialomiţa.
La o privire de ansamblu, vom observa că, din cei 580 de parlamentari, 35 au probleme cu legea, fiind în diferite situaţii: 11 sunt trimişi în judecată , 17 sunt urmăriţi penal, 2 sunt condamnaţi în primă instanţă, unul definitiv cu suspendare iar 4 cereri de urmărire penală au fost respinse. Unii sunt condamnaţi definitiv, dar nu pleacă din Parlament, alţii sunt trimişi în judecată iar câţiva nu pot fi cercetaţi de procurori deoarece Parlamentul a respins cererea de aviz.
La nivel local, zeci de primari şi şefi de Consilii Judeţene au fost trimişi în judecată sau sunt urmăriţi penal.
Este un bilanţ provizoriu, la care în fiecare zi trebuie să adăugăm câte ceva. Este falimentul unei clase politice, care, în 25 de ani, a pus România pe butuci. Ei s-au îmbogăţit cu neruşinare, dând dovadă de o lăcomie neobişnuită chiar şi pentru lumea politicii, în timp ce milioane de români au sărăcit îngrozitor, nemaiştiind cum să se ajungă de la o leafă la alta sau de la o pensie la alta.
Sigur că această corupţie năucitoare prin proporţiile ei pune un serios semn de întrebare şi cu privire la implicarea românilor în procesul electoral. Afacerile, aşa cum se vede din dosarele grele, nu au ţinut seama de culoarea politică. Iar sentimentul trăit de majoritatea electoratului este acela al inutilităţii efortului de a vota, din moment ce votul nostru este folosit, apoi, de ei, numai în beneficiul propriu sau/şi în beneficiul găştilor din care fac parte.
În ritmul în care lucrează DNA, vom ajunge la alegeri anticipate naţionale şi locale chiar mai repede decât ne imaginăm. Problema e dacă în locul celor care vor înfunda puşcăriile vom reuşi să punem în loc altfel de politicieni. Răspunsul depinde de noi toţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s