PICĂTURA DE OTRAVĂ: Când le vine rândul şi foştilor premieri în dosarul Microsoft?


Ieri noapte, după audieri maraton, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea a patru pioni importanţi din dosarul Microsoft: Gabriel Sandu – fost ministru al Comunicaţiilor, Gheorghe Ştefan – primarul din Pieatra Neamţ, şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru. Cei patru urmează a fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În timp ce Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi de spălare de bani, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Potrivit comunicatului DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.
Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.
Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, potrivit DNA.
În comunicatul DNA sunt precizate și sumele pe care învinuiții le-ar fi cerut și obținut în cursul procedurii de achiziţie. Astfel, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:
– Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
– Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro,
– Dorin Cocoş – 9.000.000 euro.
Omul de afaceri Nicolae Dumitru se află în Top 100 al celor mai bogaţi oameni de afaceri din România, potrivit ediţiei din acest an a Forbes 500 Billionaires, publicată recent de Forbes Romania.
Nicolae Dumitru (50 de ani), are o avere personală estimată de aproximativ 60 de milioane de euro, potrivit Forbes. Grupul său este compus din vreo 20 de companii din diferite sectoare, cum ar imobiliare, industria alimentară, construcţii, hoteluri, servicii de securitate şi restaurante. Potrivit paginii de internet a grupului, Niro are o cifră de afaceri anuală de 180 de milioane de euro, iar valoarea bunurilor sale depăşeşte 680 de milioane de euro.
Dumitru este proprietarul complexului Dragonul Roşu, situat în estul Bucureştiului, al clădirii de birouri Niro Tower şi al unui hotel de pe Calea Victoriei, Grand Hotel du Boulevard. El deţine şi câteva restaurante din Centrul Vechi, printre care se numără Crama Domnească şi Vecchio 1812.
Dorin Cocoş (53 de ani) este fostul soţ al Elenei Udrea şi apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Deţine 50 % din companiile Dalli International, Euro Hotels International, Alexis Impex 93 (care deţine restaurantul Casa Enache), precum şi companiile Medcomplex, Clamari Tradin Impex şi Pieţe Grup.
Este partener de afaceri cu Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patronii Euro Construct Trading 98 şi ai celebrului restaurant Golden Blitz.
Dorin Cocoş şi Elena Udrea s-au căsătorit pe data de 26 decembrie 2003, în faţa consulului României la New York, Gheorghe Dimitrescu, ca ofiţer al stării civile.
Zece ani mai târziu, în 10 iunie 2013, cei doi au divorţat. În cei 10 ani de căsătorie, cei doi au adunat o avere considerabilă, Dorin Cocoş ajungând să intre, în 2010, în topul celor mai bogaţi oameni din România, cu o avere estimată la 12-13 milioane de euro.
Ei bine, reţinerea celor doi în dosarul Microsoft spulberă legenda oamenilor de afaceri veşnic descurcăreţi, care rămân în picioare indiferent cine e la guvernare. Se pare că lucrurile nu mai stau aşa. Oamenii de afaceri care au cotizat la toate partidele, în speranţa că afacerile lor, oricât de murdare, vor rămâne neatinse, nu se mai pot simţi în siguranţă. Mă gândesc că, pe cale de consecinţă, nici politicienii care i-au acceptat în preajma lor şi au beneficiat de fonduri de la ei (asta într-o exprimare elegantă) nu e cazul să nu aibă coşmaruri.
Şi până la urmă, întrebarea care se pune, deocamdată, cu delicateţe în cazul dosarului MICROSOFT este următoarea: premierii Guvernelor din care au făcut parte cei nouă foşti miniştri anchetaţi de DNA au ştiut sau nu de această uriaşă escrocherie pe bani publici? Se putea ca zeci şi zeci de milioane de euro să se mute în buzunare private fără ca şi premierii să aibă partea lor? Oare aşa funcţionează sistemul? Întrebăm, nu dăm cu parul!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s