În ciorapi să ne mirosim. Casele lui Iohannis, casele lui Ponta și casele lui Băsescu


”În săbii să ne tăiem, în ciorapi să ne mirosim sau în autobuzul 6 să ne înghesuim?”. Cam așa suna una dintre provocările copilăriei, iar campania electorală din această toamnă nu se deosebește esențial, cu excepția faptului că nu are scuza copilăriei. După faza numărării de agenți acoperiți sau a copiilor, s-a trecut la faza numărării caselor lui Iohannis. Și s-a ajuns la șase: motiv de înfierare proletară și de mirare (legitimă?) a jurnaliștilor, care, nemulțumiți că Iohannis a explicat ”concurenței”, cu subiect și predicat, cum a ajuns să le dețină (beneficiind de prețul mic din prima parte a anilor 90, din meditațiile date ca profesor și din chiriile obținute din primele case), tot reiau întrebarea, pe unde ajunge neamțul să dea interviuri. Știind prea bine că, oricum ar întoarce-o, faptul în sine îl dezavantajează, că induce temerea că ”trebe să fie ceva necurat la mijloc” ori că ”ia uite la el bogătanul”.

Dar dacă e să ducem bătălia în faza ”pe case”, ia să vedem cum stă treaba prin celelalte tabere.

“Fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul. Are un birou închiriat corect, este notar, nu văd nicio problemă”, spunea Traian Băsescu, în urmă cu cinci ani, după ce Ioana și-a cumpărat un ”apartament” cu 700.000 de euro. Ce nu spunea șeful clanului Băsescu, e că, printre altele, banii ăia corecți erau obținuți din autentificări notariale. Ca fapt divers, printre clienții cabinetului notarial al Ioanei Băsescu s-au nimerit să fie și cei de la Gazprom și Lukoil, când au cumpărat unii de la ceilalți niște benzinării. Al naibii coincidență, cum au ajuns taman la Ioana Băsescu evazioniștii de la Lukoil și sponsori principali ai partidei lui Băsescu în campania din 2009 (mă rog, banii luați din taxarea asta nu s-au dus în apartamentul cu pricina, ci în moșia de la Nana). Dar, lucrul mai important pe care Traian Băsescu a uitat să-l spună e că apartamentul cumpărat de fiica lui mai mare, s-a nimerit să fie în Complexul Băneasa Investment, deţinut de Puiu Popoviciu, afaceristul amestecat în scandalul DGIPI. Și pentru a-l trezi de tot din amnezie pe domnul președinte, să amintim că vila din Corbeanca, achiziţionată de Ioana Băsescu împreună cu fost soţ, Bogdan Marin, a fost contruită de Sorin Vulpescu, unul dintre patronii firmelor Golden Blitz şi Euroconstruct. Și să nu ne prefacem că nu mai știm nimic de afacerea de terenul de pe Aleea Privighetorilor, cumpărat în anul 2000 cu 50.000 de dolari și vândut doi ani mai târziu cu 360.000 de dolari (vă mai spune ceva numele regelui asfaltului Costel Cășuneanu?), ori de vila din Mihăileanu, de 370 de metri pătrați, cumpărată la Adminsitrația Fondului Imobiliar cu 19.000 de dolari (recitiți, vă rog, să fiți siguri că ați înțeles ideea: vilă în București, de 370 mp, cu 19.000 de dolari).

Să trecem și la Victor Ponta. În Central Residential Park, cartierul construit de Nicolae Dumitru, familia Ponta-Sârbu deține trei apartamente de lux, unul cumpărat de Daciana Sârbu în 2007 (când în acționariatul Central Park era și offshore-ul Running Total Group), unul cumpărat de Ilie Sârbu în 2009 (de la firma deținută de Nicolae Dumitru) și unul cumpărat de Victor Ponta în 2012 (de la un SRL care până cu câteva luni înaintea vânzării către președintele PSD, a fost deținut de un offshore din Panama cu acționariat ascuns, Sthemko Holding Inc, ceea ce înseamnă că proprietarul anterior al apartamentului care acum e deținut de premier putea fi oricine). Printre acționarii Central Residential Park s-a aflat și Menedil Associated SA. Ce au în comun firmele Running Total Grup și Menedil Associated SA? Conforma referetarului DNA, pe ambele le regăsim ca intermediare ale șpăgii din Afacerea Microsoft, înainte de construirea complexului de lux Central Residential Park. Altfel spus, apartamentele deținute de familia Ponta-Sârbu în Central Residential Park au fost construite și din banii încasați ca mită din Dosarul Microsoft. Oare dorm bine Victor Viorel, Daciana și socrul Ilie în apartamentele astea?

Poate să-mi explice cineva cum Dumnezeu ajung miniștrii, președinții și rudele lor să-și cumpere apartamente de lux, vile și case construite din bani care bat către un negru infinit? Or fi printre cei mai neinformați oameni din țara asta? Sau, dimpotrivă au ajuns să-și cumpere proprietățile astea, tocmai pentru că sunt printre cei mai bine informați?

Așadar, dacă tot ce a rămas din campania asta electorală e mirositul ciorapilor – și nu mai e loc de discuții despre educație, sănătate, sisteme de impozitare, politici energetice ori agricole – hai să mergem până la capăt, și să comparăm cum miros casele taberei Băsescu, cele ale taberei Ponta și cele ale lui Iohannis. Cum înclină balanța când vorbim de niște apartamente cumpărate în anii 90 din meditații (că tot îi trimitea Băsescu pe profesori șă-și mai ia un job), cu apartamentele și vilele din complexurile imobiliare de lux ridicate din mită? Și să mai punem în balanță faptul că primele apartamente ale lui Iohannis au fost achiziționate înainte de 2000 (mai exact, înainte de a deține o funcție publică), spre deosebire de familiile Ponta-Băsescu (că de averea doamnei Udrea ex-Cocoș nici nu are rost să discutăm, că oricum, nu ea candidează).

Bun, asta a fost faza ”pe case”. Ce urmează?

Mihai Goţiu

Sursa: http://bit.ly/1zg3L8t

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s