CORNELIU ZELEA CODREANU despre partidele politice româneşti din perioada interbelică


Fragment din DISCURSUL LA MESAJ, tinut de Corneliu Codreanu în Parlamentul Tarii
Corneliu Zelea Codreanu - 1
– După Monitorul Oficial din 3 decembrie 1931 –

În fapt, d-lor, asupra partidelor: generatia noastra – privind din afara – constata:

1) Ca un partid politic este o societate anonima de exploatare a votului universal;

2) Ca toate partidele sunt democratice, deoarece utilizeaza votul universal în acelasi mod;

3) Ca neglijeaza interesele poporului si ale patriei satisfacând numai interesele particulare ale partizanilor; ca democratia este iresponsabila, îi lipseste puterea sanctiunii, ca toate partidele fac faradelegi, se dau pe fata unele pe altele, nimeni nu aplica sanctiuni contra alor sai, fiindca îi pierde, nici în contra adversarilor, fiindca ei detin la rândul lor faradelegile lor.

Si în aceasta chestiune dati-mi voie sa va atrag atentiunea numai asupra fraudelor cari s-au facut de la razboi încoace si care toate au ramas fara sanctiuni: fraudele cu spirtul negru de 12 miliarde ; fraudele de alamuri de la caile ferate de 900 milioane; pestele sovietic; galosii sovietici; padurile din judetul Neamt; padurile din Bucovina, etc. si dupa o socoteala sumara, suma fraudelor care s-au savârsit pe teritoriul acestei tari, de la razboi încoace, atinge cifra de 50 miliarde lei.

Democratia vazuta din afara, ne da impresiunea unei vaste complicitati în faradelege: concluzia: democratia este incapabila de autoritate. Si înca ceva – am sa va servesc o chestiune care poate multora n-are sa va placa – va rog d-lor sa ne tolerati ca sa fim severi, intransigenti în tot ceea ce intereseaza, fie Natiunea româneasca, fie cinstea. Declar aici ca democratia e pusa în slujba marii finante nationale sau internationale jidanesti. (Întreruperi, zgomot)

D-lor, dovada. Am venit aici cu o lista care are sa va supere, însa va spun sa nu-mi luati în nume de rau fiindca nu pot sa tac în aceasta chestiune, este vorba de ceea ce se numeste portofoliul de la banca Blank.

Dati-mi voie sa va citesc – fiindca fiecare va regasiti aici. Lista am capatat-o, poate nu întreaga:

D. Brandsch, subsecretar de stat, 111.000.

D. Carol Davilla 4.677.000.

D. Eug. Goga, creanta ipotecara agricola, lei 6.200.000.

D. Al. Otetelesanu: Este o ipoteca pe mosia d-nei Eugen Goga.

D. N. Lahovary: Nu datoreaza d. Davilla, datoreaza Banca Taraneasca. Nu este la fel, va rog sa rectificati. (Întreruperi, zgomot).

D. Corneliu Z. Codreanu: Bine, d-lor, nu zic ca nu este putred, o sa se plateasca, dar sunt bani împrumutati. (Întreruperi)

D-lor, s-or plati sau nu, nu stiu, dar va spun un singur lucru: exista obligatia pe care o are cineva care împrumuta bani de la o asemenea finanta, de a o satisface când este la guvern, de a o sprijini în opozitie si în orice caz de a nu lovi în ea când trebuie sa fie lovita. (Aplauze pe mai multe banci).

D. Corneliu Zelea-Codreanu: Mai departe: D. Iunian 407.000; D. Madgearu 401.000; d. Filipescu 1.265.000; D. Mihail Popovici 1.519.000; d. Raducanu 3.450.000 (exclamatiuni pe bancile majoritatii); Banca Raducanu din Tecuci 10.000.000; d. Pangal 3.800.000; d. Titulescu 19.000.000; si se aude, n-am putut sti precis, ca d. Argetoianu ar fi aici cu 19.000.000.

Voci de pe bancile majoritatii: Se aude!

D. Corneliu Zelea-Codreanu: Eu va spun ce am putut afla. (Întreruperi, zgomot). Mai sunt si altii.

D-lor, eu nu acuz ca banii acestia au fost bacsisuri date, nu! Sub o forma s-au luat de acolo acesti bani si acum este vorba sa se vada ce s-a facut acolo, n-au libertate deplina ca sa vina sa ia masuri categorice împotriva acestei banci.

D-lor deputati, daca se cer sacrificii ca sa asanam aceasta tara, nu putem noi sa consimtim la sacrificiul care ar fi sa se faca asanarea bancii Bank, pentru nunta pe care a facut-o d-sa la Paris, unde a cheltuit cum se aude 50 milioane lei, ca si pentru alte lucruri. (Exclamatiuni, întreruperi).

D-lor, în consecinta, noi venim cu câteva solutii practice care poarta nota tineretii:

CEREM introducerea pedepsei cu moartea, exclusiv pentru manipulatorii fraudulosi ai banului public. (Aplauze pe mai multe banci).

D. V. G. Ispir: D-le Codreanu, d-ta te intitulezi crestin si purtator al ideii crestine. Îti aduc aminte – eu sunt profesor de teologie – ca sustinerea acestei idei este anticrestina. (Aplauze).

D. Corneliu Zelea-Codreanu: D-le profesor, dati-mi voie sa va spun: când este chestiunea sa aleg între moartea, disparitia tarii mele si aceea a tâlharului si sunt mai bun crestin, daca nu permit tâlharului sa-mi nenoroceasca tara si sa mi-o duca la pieire (Aplauze pe mai multe banci).

CEREM revizuirea si confiscarea averilor celor cari si-au furat tara saraca. (Strigate de „Bravo!”)

CEREM tragerea la raspundere penala a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi ca au lucrat în contra tarii, sprijinind afaceri necorecte particulare. (Aplauze pe mai multe banci).

CEREM împiedicarea pe viitor a oamenilor politici cari se vor dovedi ca au lucrat în contra tarii, sprijinind afaceri necorecte particulare. (Aplauze pe mai multe banci).

CEREM împiedicarea pe viitor a oamenilor politici de a mai face parte din consiliul de administratie ale diferitelor banci si întreprinderi. (Aplauze pe mai multe banci)

CEREM alungarea cetelor de exploatatori nemilosi cari au venit pe pamântul acesta sa exploateze bogatiile solului si munca bratelor noastre.

CEREM declararea teritoriului României ca proprietate inalienabila si imprescriptibila a neamului românesc.

O voce de pe bancile Partidului National Taranesc: Este.

D. Corneliu Zelea-Codreanu: A neamului românesc nu-i.

CEREM trimiterea la munca a tuturor agentilor electorali si stabilirea unui comandament unic, caruia sa i se supuna într-un singur gând si într-un singur suflet toata suflarea româneasca.

Daca în momentul de fata conducatorii tarii sunt împiedicati sa ia masuri întregi din cauza Constitutiei sau a legilor în vigoare, atunci noi suntem de parere sa se dizolve Corpurile Legiuitoare, sa se faca apel si sa se cheme Adunarea Constituanta, pentru ca poporul sa desemneze pe acel care va fi chemat sa ia toate masurile necesare pentru salvarea României. (Aplauze pe mai multe banci).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s