PICĂTURA DE OTRAVĂ: Le dăm o palmă pe 2 noiembrie?


La miezul nopţii trecute a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014. Avem nu mai puţin de 14 candidaţi, doar câţiva dintre aceştia fiind cotaţi de sondajele de opinie cu şansa de o obţine mai mult de cinci la sută din voturi. Pe primul loc se află candidatul PSD, premierul Victor Ponta, cu o cotă de aproximativ 40 la sută, urmat de Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi reprezentantul Alianţei Creştin Liberale (între 25 şi 30 la sută) şi un pluton format din Elena Udrea, Dan Diaconescu, Monica Macovei, Kelemen Hunor şi Corneliu Vadim Tudor, cu procente care variază între 1 şi 6 la sută.
Campania a început după o diversiune semnată de jurnalistul Robert Turcescu, care s-a autodemascat ca agent acoperit al unui serviciu secret. Dovezile penibile prezentate, ca şi limbajul aproape mistic folosit de Turcescu, cu dese trimiteri la Dumnezeu, au făcut ca acest balon de săpun să se dezumfle la fel de repede cum s-a umflat. De altfel, procurorul general Tiberiu Niţu a anunţat, ieri, că nu va fi declanşată nicio anchetă penală la adresa lui Turcescu, care nu a încălcat nicio lege prin aşa-zisele sale dezvăluiri.
Nu la fel stau lucrurile cu informaţiile publicate despre mega-dosarul de corupţie Microsoft, dar şi despre afacerea securizării frontierelor României. În dosarul Microsoft sunt implicaţi, până acum, nouă demnitari de rang înalt, pentru care DNA a solicitat diverse aprobări pentru începerea urmării penale. Nouă foşti miniştri, alături de care sunt prezenţi în dosar numeroşi oameni de afaceri şi avocaţi, sunt acuzaţi că, prin operaţiuni ilegale, şi-au burduşit conturile sau, direct, buzunarele (pentru că banii au fost căraţi chiar şi cu valiza), cu sume de ordinul a sute de milioane de euro. Suntem în faţa unei încrengături inter-partinice, cei acuzaţi făcând parte din partide şi guverne foarte diferite, în aparenţă. Dar, până la urmă, dincolo de polemicile pentru fraieri, dosarul dovedeşte că PSD, PNL, PD şi UDMR au colaborat foarte bine atunci când a fost vorba de jefuirea banului public.
Cum principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale aparţin tocmai acestor partide, la care trebuie adăugat şi PMP, care nu s-a născut chiar din spuma mării, e de aşteptat ca dispreţul electoratului pentru o clasă politică lacomă, egoistă şi lipsită de moralitate să se reflecte şi în atitudinea faţă de vot. Sigur că legile sunt confecţionate în aşa fel încât absenţa de la vot să nu aibă, practic, nicio, consecinţă, preşedintele României putând fi dat, la o adică, doar de voturile candidaţilor, ale rudelor lor şi ale ultraşilor din partide. Dar nu e chiar lipsit de importanţă dacă vor vota peste 50 la sută dintre români sau, să zicem, 30 la sută. Cu cât vor fi mai puţini oameni la urne pe 2 noiembrie, cu atât rezultatul va fi mai puţin reprezentiv şi va avea semnificaţia unei palme zdravene pe obrazul unor politicieni care nu ştiu ce e acela interes naţional.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s